Článek
Již naše prababičky věděly, že medicínu na lecjaký neduh najdou v přírodě. K ní se obracíme i dnes a nalézáme plno úžasných zdrojů – a navíc máme k dispozici přírodní dary z celého světa. Namixujte si koktejl podpůrných látek, které vám dodají jak dostupnější lokální potraviny, tak i superúčinné zahraniční poklady. Obsahují nejen potřebné vitaminy a minerály, ale především důležité antioxidanty.
Braňte se oxidačnímu stresu
„Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, vysoká spotřeba léčiv, záněty, bakteriální, houbové i virové infekce, nedostatek aktivního pohybu, nebo naopak namáhavé pohybové aktivity, to všechno – a mnohem více – jsou faktory, které vyvolávají v lidském organismu vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu. Ten je pak příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění a rovněž způsobuje předčasné stárnutí organismu. Antioxidanty pomáhají s volnými radikály bojovat,“ vysvětluje Veronika Likóová, jednatelka společnosti Bonaloka.
Co antioxidanty dokážou
Antioxidační látky nabízejí velikou pomoc v boji proti celému spektru nemocí. Chrání srdce, cévy, plíce i mozek, proto pomáhají jako prevence proti mozkové mrtvici, trombóze, infarktu a jiným kardiovaskulárním onemocněním. Volné radikály spolupůsobí při vzniku zánětů a nádorů, takže vhodná strava bohatá na antioxidanty pomáhá předcházet rakovině, cukrovce i neurodegenerativním změnám, tedy i Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě. Látky s antioxidačním účinkem rovněž posílí váš zrak, odolnost pokožky, mužskou plodnost a celkovou imunitu.
Organismus si antioxidanty dokáže vyprodukovat sám, bohužel pouze v omezeném množství, a proto je důležité doplňovat prospěšné látky vhodnou stravou. „Mezi antioxidanty se řadí vitaminy A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy – resveratrol, katechin –, fenoly a karotenoidy – jako je betakaroten, lutein, zeaxantin a nejsilnější známý antioxidant na světě astaxantin,“ dodává Veronika Likóová.
Nejbohatším přírodním zdrojem astaxantinu je sladkovodní řasa Haematococcus pluvialis, tu u nás seženete ve formě doplňku stravy. Po dalších zdrojích pátrejte rovněž ve vodách: obsahuje ho například maso lososů, některých pstruhů, krevety, humři, krabi a raci.
Kde antioxidanty hledat
Mezi potraviny bohaté na antioxidanty se řadí především ovoce a zelenina. Vsaďte na švestky, třešně, červené hrozny, jablka, banány a lesní bobule, ze zeleniny je dobrý česnek, špenát, mrkev, řepa, kapusta, zázvor nebo brokolice. Z exotičtějších plodů si dopřejte granátové jablko nebo artyčok. Nezapomínejte ani na bylinky, především rozmarýn, kopr a mátu. Mlsat můžete i ořechy, houby (hlíva ústřičná, šiitake), konopné semínko, kakaové boby (tedy i kvalitní tmavou čokoládu), chia semínka, goji, bobule açai a olivový olej.
Antioxidanty najdete i mezi nápoji – například červené víno skrývá resveratrol. Pijte ho však pouze v doporučeném množství, které je pro ženy dvě deci denně. Dopřejte si rovněž kávu a nezapomínejte ani na čaj. Například japonský čaj matcha obsahuje daleko více antioxidantů než káva – získává se totiž pouze z mladých lístků, částečně zakrývaných před slunečním zářením, aby v nich stoupl obsah chlorofylu a antioxidantů.
„Čaj matcha dodává našemu tělu řadu důležitých živin. Je bohatý na vlákninu, živiny i vitaminy A a C. Posiluje imunitní systém, pomáhá k rychlejšímu spalování tuků, podporuje detoxikaci organismu a obsahuje katechiny, které pomáhají v boji proti rakovině. Je až desetkrát účinnější než obyčejné sypané zelené čaje, protože je připravován z celých, velmi jemně umletých lístků čajovníku,“ říká Petr Patočka, odborník z portálu MatchaTea.
Pro správně fungující organismus a nejúčinnější boj s volnými radikály je vhodné získat co nejširší spektrum antioxidantů, neboť se vzájemně doplňují. Myslete tedy na pestrý a bohatý jídelníček. Důležité je také vědět, co účinek antioxidantů tlumí: nežádoucí vliv má strava bohatá na tuky, mastné kyseliny a karcinogeny (uzeniny, smažené potraviny), škodí i strava chudá na vlákninu. Pozor i na nadměrnou konzumaci železa, hořčíku, mědi a zinku.
Spoléháte na sílu antioxidantů?