Článek
Postup
01.
300 g brambor typu C dejte vařit ve slupce do změknutí. Pak je slijte a nechte je zcela vychladnout.
02.
600 g syrových brambor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Zamíchejte do nich asi lžičku soli. Nastrouhané brambory přendejte do plátýnka nebo gázoviny a pořádně je vymačkejte a zbavte vody.
03.
Vymačkané brambory dejte do mísy a přidejte k nim ty uvařené, které buď také nastrouhejte nebo namačkejte přes drtič brambor. Přidejte vejce a hrubou mouku a bramborové těsto zamíchejte. Vznikne lepivá směs.
04.
Pomocí dvou lžic nebo lžíce a dlaně tvořte noky, které ve třech várkách vařte v osolené vroucí vodě (moc je neuhlazujte, aby si zachovaly charakteristickou chlupatost). Vždy, když vyplavou na hladinu, vařte je ještě asi dvě minuty. Pak je sítkem vylovte a dejte do mísy.
05.
Během vaření knedlíků si orestujte na kostičky nakrájenou slaninu. Trochu omastku z vypečené slaniny zamíchejte do uvařených knedlíků, aby se k sobě nelepily.
Máte rádi brambory? Zkuste je zapečené s kapustičkami a bešamelem nebo bramborovou indickou parathu.