Článek
Existuje nespočet možností, jak uvařit dobrou chlebovou polévku: od puristické verze, v níž najdete jenom sádlo, starší chléb, kmín a česnek, k bohatým receptům, které používají na závěrečné zahuštění smetanu a žloutky. Někdo přidá hrst sušených hub, jiný rozkvedlané vajíčko, najdete i recepty s kopřivou a jinými jarními bylinkami. Tahle je jednoduchá a prostá: je s kořenovou zeleninou a medvědím česnekem. A snadno připravíte i vegetariánskou či veganskou verzi.
Postup
01.
Krajíce chleba nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. Očistěnou kořenovou zeleninu (použijte menší mrkev nebo polovinu velké, jinak bude polévka příliš sladká) nastrouhejte na hrubém struhadle.
Tip: Můžete použít i přiměřené množství mražené zeleninové směsi pod svíčkovou.
02.
V hrnci rozpalte sádlo na vyšší teplotu, přidejte kostičky chleba a osmahněte je dozlatova. Hotové vyjměte a nechte stranou.
Tip na vegetariánskou a veganskou verzi: Sádlo nahraďte olejem a hovězí vývar zeleninovým.
03.
Do uvolněného hrnce přidejte případně ještě lžičku sádla a všechnu nakrájenou zeleninu. Osolte ji a krátce orestujte, až cibule zesklovatí a mrkev pustí barvu. Zalijte vývarem a do hrnce vraťte i osmažený chléb (polovinu kostiček si ponechte na ozdobu). Přidejte špetku kmínu, přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte asi 15 až 20 minut, až se chléb v polévce téměř rozvaří. Nakonec přidejte nadrobno nakrájený česnek a už jenom krátce povařte. Odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
Tip: Pro silnější chuť přidejte do polévky nať libečku či petržel. Případně dochuťte mletým pepřem, špetkou chilli či římského kmínu...
04.
Polévku podávejte ihned – každou porci ozdobte osmaženými kostičkami chleba a přidejte dvě lžičky pesta z medvědího česneku.
Inspirujte se, co všechno vykouzlíte ze starého pečiva. Mezi nejoblíbenější recepty patří zapečený starý chleba s klobásou a vejcem.