Článek
Na přípravu domácích chlebíčků většinou nepotřebujete žádné složité recepty, stačí jen dobrá inspirace a můžete se pustit do díla. My jsme pro vás připravili foto návod krok za krokem, jak navrstvit chlebíčky kaviárové, rostbífové, humrové i turistické. Žádné zdržování, tady jsou!
Se dvěma druhy kaviáru

Jako základ použijte veku nebo bagetu a másloFoto: Greta Blumajerová

Chlebíček poklaďte rukolou omytou ve studené voděFoto: Greta Blumajerová

Na další vrstvu přijdou plátky uvařeného vejce a osminka citronu. Ten, kdo bude chlebíček vychutnávat, citron před konzumací jednoduše vymáčkne dle chutiFoto: Greta Blumajerová

Vajíčka dozdobte černým kaviárem. Cena skleničky, kterou vidíte na fotce, se pohybuje okolo 60 korunFoto: Greta Blumajerová

Doprostřed už zbývá dát jen lososový kaviár. Ten je sice dražší než ten černý (zhruba 120 korun za skleničku), ale chutná báječněFoto: Greta Blumajerová
Rostbífové chlebíčky

Základem druhého chlebíčku je opět veka a máslo. Poté si připravte opraný lolo rosso salát, který stočte do kornoutku a vmáčkněte do vekyFoto: Greta Blumajerová

Na salát naskládejte plátky rostbífuFoto: Greta Blumajerová

Přidejte kolečka červené cibuleFoto: Greta Blumajerová

Navrch ještě přijde tatarkaFoto: Greta Blumajerová

Doplňte rozpůlené plody kapary, a máte hotovo!Foto: Greta Blumajerová
Chlebíčky s humrem
Připravit humra není tak úplně snadné, avšak není to ani nemožné! V obchodě s mořskými rybami si kupte živého humra. Bude mít svázaná klepítka – ta mu za žádných okolností nerozvazujte! Vložte ho do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte ho. Jak dlouho? Rovnice zní jasně! Co sto gramů humra, to jedna minuta. Ten náš měl 800 g, vařili jsme ho tedy 8 minut. Když zchladne, vezměte do ruky silnější nůžky a vypreparujte maso ze zadní části a z klepítek. U klepítka stačí jen nůžkami otevřít a maso jednoduše vyjmout. Komu se zdá návod složitý, může samozřejmě humra vyměnit třeba za lososa.

Základ třetího chlebíčku tvoří vynikající humrová pomazánka. Tu připravíte tak, že cuketu nakrájíte na kostičky a osmahnete ji na oleji do měkka. Když zchladne, přidejte kousky cherry rajčátek, majonézu, zbytky humřího masa, sůl a pepřFoto: Greta Blumajerová

Do vršku chlebíčku opět vmáčkněte kornoutky z plátků cukety. Cuketu je nejprve třeba umýt, nakrájet na tenké proužky a naložit na pár hodin do olivového oleje s česnekem, solí a pepřemFoto: Greta Blumajerová

Osminka citronu nesmí chybětFoto: Greta Blumajerová

Přidejte klepítko z humra, kousek kopru a máte hotovo!Foto: Greta Blumajerová
Turistovy chlebíčky

Zkuste klasiku v ozdobnějším stylu! Veku potřete máslem a poklaďte z poloviny kolečky uvařených vajecFoto: Greta Blumajerová

Turistický salám přehněte a vytvořte z něj ruličku, kterou vtlačte prsty přímo do vekyFoto: Greta Blumajerová

Přidejte rajče, okurku, tatarku, a jednoduchý zázrak je na světě!Foto: Greta Blumajerová
Rádi překvapujete návštěvy něčím neobvyklým? Pusťte se i do pohoštění z listového těsta nebo připravte malé geniální kanapky. Uvidíte, dostanou vás! A jaké chlebíčky děláte doma vy? Jaké máte nejradši? Podělte se o chutě i nápady v diskusi pod článkem!
Děkujeme za inspiraci pražskému lahůdkářství Jan Paukert!