Článek
Postup
01.
Z plece nakrájejte 4 stejné steaky, osolte je a opepřete. Dejte si pozor na to, aby byly ukrojené kusy všude stejně silné, aby se rovnoměrně propekly.
02.
V hlubší pánvi rozpalte olivový olej a steaky zprudka krátce opečte z obou stran. Vyjměte je a nechte odpočívat na talíři.
03.
Šalotky, žampiony a 2 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Oheň stáhněte na polovinu, do pánve vložte šalotky a opékejte, dokud nezměknou. Pak přidejte žampiony, česnek a lžíci másla a nechte společně restovat ještě asi 5 minut.

Foto: Jakub Jurdič
04.
Zalijte worcestrem, přidejte dijonskou hořčici a důkladně promíchejte. Když je směs zeleniny krásně obalená, vlijte panáka brandy. Pokud máte v kuchyni digestoř nízko nad sporákem, nalévejte brandy velice opatrně, při flambování je totiž oheň poměrně vysoký.
05.
Omáčku nechte probublávat, dokud se neodpaří všechen alkohol (poznáte to především podle vůně, ve které nebude alkohol vůbec cítit), vlijte do ní smetanu a pozvolna vařte další 3 minuty.

Až se z omáčky odpaří všechen alkohol, vlejte smetanuFoto: Jakub Jurdič
06.
Nakonec vraťte maso do omáčky. Pokud ho chcete mít jako my propečené medium (středně), nechte ho vařit v omáčce 4 minuty z každé strany. Pokud máte raději steaky propečené, dopřejte jim 8 minut z každé strany.

Aby byl steak medium, vařte ho v omáčce 4 minuty z každé stranyFoto: Jakub Jurdič
07.
Brambory se slupkou omyjte a dejte vařit do osolené vody. Když jsou měkké, slijte je a rozkrájejte na půlky nebo čtvrtky.
08.
Na pánvi dejte rozpustit zbylé máslo, a brambory na něm začněte opékat. Zasypte nasekaným rozmarýnem a vylisovaným stroužkem česneku. Opékejte ze všech stran a snažte se, aby byly všechny brambory obaleny v rozmarýnu i česneku.

Česnekem do brambor šetřit nemusíte!Foto: Jakub Jurdič
09.
Podávejte společně s masem a omáčkou.