Hlavní obsah
3,9
(10)
Foto: koss13, Shutterstock.com

Foto: koss13, Shutterstock.com

Vepřová panenka patří mezi nejjemnější masa vůbec. Když ji správně připravíte, doslova se rozpadá na jazyku. Inspirujte se!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové panenky
  • 1 ks cukety
  • 1 ks lilku
  • 1 ks červené papriky
  • 10 ks žampionů
  • 1 ks červené cibule
  • 1 hrst slunečnicových semínek
  • 100 g balkánského sýru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Cuketu a lilek omyjte, nakrájejte na půlkolečka a dejte do pekáče. Přidejte k nim omyté žampiony nakrájené na čtvrtky, červenou papriku zbavenou semínek a pokrájenou na kostky a cibuli rozdělenou na měsíčky. Vše zasypte slunečnicovými semínky, osolte, opepřete a zalijte 40 ml olivového oleje.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Zeleninu dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C, pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ji ještě asi 20 minut.

03.

Panenku nejdřív opatrně zbavte blanek a důkladně ji očistěte. Pak ji dejte do misky, zalijte 40 ml oleje, osolte, opepřete a přidejte nasekanou snítku rozmarýnu. Vše do masa důkladně vmasírujte a nechte 20 minut odpočívat v pokojové teplotě.

04.

Po 20 minutách nalijte na grilovací pánev olivový olej a rozpalte ho. Panenku dejte na pánev a z každé strany ji opékejte 3 minuty dozlatova.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Panenku pak přendejte do pekáčku, položte na ni celou snítku rozmarýnu, zalijte ji výpekem z pánve a dejte dopéct do trouby na 160 °C na 8 minut (pokud máte panenku užší, zkraťte dobu pečení asi na půlku).

06.

Panenku po upečení vyndejte z trouby, nechte 5 minut stát, nakrájejte ji na plátky a na talíři dosolte a dopepřete. Zeleninu 3 minuty před vyndáním z trouby zasypte nakrájeným sýrem, nechte ho lehce rozpéct, a pak podávejte spolu s masem.

Související témata:

Načítám