Článek
Postup
01.
Cuketu a lilek omyjte, nakrájejte na půlkolečka a dejte do pekáče. Přidejte k nim omyté žampiony nakrájené na čtvrtky, červenou papriku zbavenou semínek a pokrájenou na kostky a cibuli rozdělenou na měsíčky. Vše zasypte slunečnicovými semínky, osolte, opepřete a zalijte 40 ml olivového oleje.
02.
Zeleninu dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C, pak teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ji ještě asi 20 minut.
03.
Panenku nejdřív opatrně zbavte blanek a důkladně ji očistěte. Pak ji dejte do misky, zalijte 40 ml oleje, osolte, opepřete a přidejte nasekanou snítku rozmarýnu. Vše do masa důkladně vmasírujte a nechte 20 minut odpočívat v pokojové teplotě.
04.
Po 20 minutách nalijte na grilovací pánev olivový olej a rozpalte ho. Panenku dejte na pánev a z každé strany ji opékejte 3 minuty dozlatova.
05.
Panenku pak přendejte do pekáčku, položte na ni celou snítku rozmarýnu, zalijte ji výpekem z pánve a dejte dopéct do trouby na 160 °C na 8 minut (pokud máte panenku užší, zkraťte dobu pečení asi na půlku).
06.
Panenku po upečení vyndejte z trouby, nechte 5 minut stát, nakrájejte ji na plátky a na talíři dosolte a dopepřete. Zeleninu 3 minuty před vyndáním z trouby zasypte nakrájeným sýrem, nechte ho lehce rozpéct, a pak podávejte spolu s masem.