Hlavní obsah
3,2
(10)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Milujete pečené kuře? My taky! A co teprve, když je ochucené citrony a rozmarýnem! Upečte si ho podle receptu a provoňte jím celý dům!

40 min.
Příprava
1 hod., 35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 1 ks kuřete
  • 10 ks brambor
  • 1 ks cibule
  • 1 hlavička česneku
  • 6 ks citronu
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžíce másla
Na salát
  • 200 g čerstvé rukoly
  • 1 ks pomeranče
  • 1 hrst dýňových semen
  • 1 lžíce balzamikového glazé
  • 4 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Kuře omyjte, očistěte od peří a nechte odpočinout.

02.

Česnek oloupejte, nasekejte najemno a dejte do misky. K němu přidejte najemno nasekaný rozmarýn a kvalitní olivový olej. Nakonec do marinády přilijte šťávu ze dvou citronů a přisypte sůl.

03.

Do hrnce s vroucí vodou dejte jeden celý citron a nechte ho asi 5 minut povařit. Vyndejte ho, propíchejte a dejte do vnitřku kuřete. Kuře dejte do pekáčku a celý jeho povrch důkladně promažte připravenou marinádou. Nebojte se směs do kuřete důkladně vmasírovat.

04.

Nakonec kuře obsypte zbylými citrony pokrájenými na plátky nebo na měsíčky. Kuře dejte péct do přehřáté trouby na 180 °C asi na 1 až 1,5 hodiny.

05.

Nyní si připravte salát. Do misky dejte omytou rukolu a oloupaný a pokrájený pomeranč. Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm dýňová semínka do křupava. Vše smíchejte v misce a zalijte olivovým olejem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Jako příloha se hodí brambory. Ty omyjte, oškrábejte a nakrájejte na stejně velké kusy. Uvařte je do měkka. Cibulku pokrájejte najemno a na másle ji opečte do zlatova. Opečenou cibulku opatrně vmíchejte do brambor a na závěr je zalijte trochou výpeku z kuřete.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Kuře naporcujte a podávejte s bramborami, salátem a trochou balzamikové redukce.

Související témata:

Načítám