Článek
Postup
01.
Nejprve očistěte a odblaňte maso, které poté nakrájejte na kostky a nechte odpočinout.
02.
2 cibule nakrájejte nahrubo, mrkev na větší kostky nebo půlměsíce a špek na kostičky.
03.
Rozpalte hlubší pánev, vložte na ni kostičky špeku a nechte pustit tuk. Přilijte olivový olej a dejte na něj opékat kostky masa. Maso pustí vodu, kterou nechte úplně vyvařit – teprve pak může maso získat zlatavou barvu a v tomto případě barva znamená chuť.
04.
K opečenému masu přidejte mrkve, cibule a restujte asi pět minut. Poté přidejte rajčatové pyré, které nechte asi minutu probublávat, a následně jej zalijte vínem. Dávejte pozor, aby se pyré nepřipeklo, zhořklo by a kazilo by chuť výsledné omáčky.
05.
Víno nechte probublávat, dokud se ho polovina neodvaří. Zalijte hovězím vývarem a vložte prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn a bobkový list.
06.
Promíchejte, nechte ještě 10 minut vařit a vložte do trouby rozehřáté na 160 °C. Přiklopené duste v troubě asi hodinu a půl.
07.
Mezitím oloupejte zbylé cibule a nakrájejte je na měsíčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a vložte do něj cibule. Pozvolna je opékejte. Až dostanou zlatavou barvu, zasypte je cukrem a intenzivně míchejte asi 5 minut.
08.
Když je maso hotové, zkaramelizovanou cibuli vmíchejte do omáčky. Podle chuti můžete dosolit a dopepřit, nám přišlo další dochucování zbytečné. Podávejte s bagetou nebo bramborovou kaší.