Článek
Ekvádorské chilli con carne se od tradičního mexického liší hlavně tím, že se do něj používá mleté maso, zatímco Mexičané ho raději krájí na malé kousky. Jak ho budete připravovat vy? To už je opravdu jen na vás. Oba způsoby jsou skvělé.
Postup
01.
Na rozpáleném oleji osmažte dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Přidejte mleté maso, které se snažte do pánve nadrobit na co nejmenší kousky, a na kostičky nakrájenou zelenou papriku. Červenou papriku si nechte až nakonec – zelená je hořká, takže je lepší, když se déle vaří, červená naopak v jídle hezky křupe. Směs osolte a opepřete dle chuti a důkladně promíchejte.
02.
Až se maso zatáhne, zalijte ho rajčatovým pyré, přidejte fazole v rajčatové omáčce (pro milovníky autentických chutí zvolte pikantní variantu) i slané fazole s nálevem, rajčata a veškeré koření kromě majoránky a česneku. Pak vše promíchejte a vařte minimálně 20 minut. Pokud ale chcete dodržet originální ekvádorský recept, vařte směs pozvolna 3 hodiny. Čím déle jídlo vaříte, tím více se všechny chutě prolnou.
03.
Pět minut před koncem vaření přidejte červenou papriku nakrájenou na kostky.
04.
Na závěr přidejte majoránku a propasírovaný česnek. Podle vlastní chuti dochuťte solí, pepřem nebo chilli. Stejně jako u velkého množství omáček a směsí i tady platí, že čím déle necháte jídlo odpočinout, tím lepší je.
05.
Podávat ho můžete s těstovinami, rýží nebo nachos, posypané nastrouhaným čedarem a ozdobené zakysanou smetanou.
Zkuste také texaské chilli con carne a rozhodněte se, které vám chutná víc.