Hlavní obsah
3,5
(56)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Tento recept je provoněný zahraničními vůněmi. Vychází totiž z tradiční ekvádorské kuchyně. Těšíte se? Máte na co!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 ks cibule
  • 1 ks červené papriky
  • 1 ks zelené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 100 g rajčatové omáčky
  • 200 g fazolí v rajčatové omáčce
  • 200 g fazolí ve slaném nálevu
  • 100 g vyzrálého čedaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Ekvádorské chilli con carne se od tradičního mexického liší hlavně tím, že se do něj používá mleté maso, zatímco Mexičané ho raději krájí na malé kousky. Jak ho budete připravovat vy? To už je opravdu jen na vás. Oba způsoby jsou skvělé.

Postup

01.

Na rozpáleném oleji osmažte dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Přidejte mleté maso, které se snažte do pánve nadrobit na co nejmenší kousky, a na kostičky nakrájenou zelenou papriku. Červenou papriku si nechte až nakonec – zelená je hořká, takže je lepší, když se déle vaří, červená naopak v jídle hezky křupe. Směs osolte a opepřete dle chuti a důkladně promíchejte.

Foto: Jakub Jurdič

Cibuli a maso důkladně promíchejte a opečte ze všech stranFoto: Jakub Jurdič

02.

Až se maso zatáhne, zalijte ho rajčatovým pyré, přidejte fazole v rajčatové omáčce (pro milovníky autentických chutí zvolte pikantní variantu) i slané fazole s nálevem, rajčata a veškeré koření kromě majoránky a česneku. Pak vše promíchejte a vařte minimálně 20 minut. Pokud ale chcete dodržet originální ekvádorský recept, vařte směs pozvolna 3 hodiny. Čím déle jídlo vaříte, tím více se všechny chutě prolnou.

Foto: Jakub Jurdič

Poté, co do směsi přidáte zelenou papriku, přilejte rajčatové pyré a rajčata, důkladně promíchejte a nechte provařitFoto: Jakub Jurdič

03.

Pět minut před koncem vaření přidejte červenou papriku nakrájenou na kostky.

Foto: Jakub Jurdič

Před koncem vaření do jídla přidejte červenou papriku a jen krátce povařte, aby zůstala trochu křupaváFoto: Jakub Jurdič

04.

Na závěr přidejte majoránku a propasírovaný česnek. Podle vlastní chuti dochuťte solí, pepřem nebo chilli. Stejně jako u velkého množství omáček a směsí i tady platí, že čím déle necháte jídlo odpočinout, tím lepší je.

05.

Podávat ho můžete s těstovinami, rýží nebo nachos, posypané nastrouhaným čedarem a ozdobené zakysanou smetanou.

Zkuste také texaské chilli con carne a rozhodněte se, které vám chutná víc.

Načítám