Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jasně zelená barva kiwi dokáže prozářit den a na dezertech vypadá prostě nádherně. My jsme ho tentokrát zkombinovali s jednoduchým nepečeným cheesecakem, který zvládne i začátečník. Jdete do toho s námi?

30 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na cheesecake
  • 80 g máslových sušenek
    1
    7
  • 40 g másla
    7
  • 125 g čerstvého krémového sýru
    7
  • 250 ml smetany ke šlehání
    7
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 ks kiwi
Na kiwi želé
  • 1 plátek želatiny
  • 3 ks kiwi
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 50 ml vody
  • zelené potravinářské barvivo
Obsažené alergeny
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou želé, kterým se cheesecake zdobí – chladnutí trvá opravdu dlouho. Plátek želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat, připravená želatina je úplně měkká. Mezitím nakrájejte kiwi na kousky, zasypte v rendlíku trochou cukru (záleží na kyselosti kiwi) a zalijte trochou vody. Nechte krátce povařit, aby kiwi úplně změklo. To prakticky ihned ztrácí barvu, takže pro opravdu svěží zelenou je lepší přidat špetku sypkého nebo kapku gelového zeleného barviva.

02.

Měkké kiwi rozmixujte, přidejte plátek želatiny a promíchejte. Nechte za občasného promíchání vychladnout.

03.

Mezitím připravte dort. Máslové sušenky v sekáčku rozmixujte najemno, druhá možnost je dát je do sáčku, který podrtíte válečkem na těsto. Smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte na dno dortové formy o průměru 22 cm a pořádně ji udusejte.

04.

Cream cheese nebo tvaroh vyšlehejte s moučkovým cukrem. Zvlášť vyšlehejte šlehačku dotuha a opatrně ji spolu s vanilkou vmíchejte do cream cheese. Kiwi oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vyložte jimi okraje formy tak, aby po sundání dortového rámu byl vidět řez kiwi. 

05.

Smetanovou směs přendejte do formy, rovnoměrně rozprostřete a povrch uhlaďte. Dejte do lednice ztuhnout. Když je želé zchladlé na pokojovou teplotu, nalijte jej na povrch dortu, uhlaďte a vložte zpět ztuhnout do lednice. 

Kiwi je prostě skvělé ovoce, které nejednomu moučníku dodá ten pravý šmrnc. Zkuste tvarohové kiwi řezy nebo koláč na plech se zakysankou a kiwi.

Energetická hodnota celkem pro: 22 cm průměr formy
Energie10 992,59 kJ
Bílkoviny42,65 g
Tuky160,43 g
Sacharidy251,13 g
Sůl2,33 g
SAFA96,56 g
Vláknina16,36 g
Cukry191,9 g

Načítám