Článek
Postup
01.
Začněte přípravou želé, kterým se cheesecake zdobí – chladnutí trvá opravdu dlouho. Plátek želatiny namočte do studené vody a nechte nabobtnat, připravená želatina je úplně měkká. Mezitím nakrájejte kiwi na kousky, zasypte v rendlíku trochou cukru (záleží na kyselosti kiwi) a zalijte trochou vody. Nechte krátce povařit, aby kiwi úplně změklo. To prakticky ihned ztrácí barvu, takže pro opravdu svěží zelenou je lepší přidat špetku sypkého nebo kapku gelového zeleného barviva.
02.
Měkké kiwi rozmixujte, přidejte plátek želatiny a promíchejte. Nechte za občasného promíchání vychladnout.
03.
Mezitím připravte dort. Máslové sušenky v sekáčku rozmixujte najemno, druhá možnost je dát je do sáčku, který podrtíte válečkem na těsto. Smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte na dno dortové formy o průměru 22 cm a pořádně ji udusejte.
04.
Cream cheese nebo tvaroh vyšlehejte s moučkovým cukrem. Zvlášť vyšlehejte šlehačku dotuha a opatrně ji spolu s vanilkou vmíchejte do cream cheese. Kiwi oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vyložte jimi okraje formy tak, aby po sundání dortového rámu byl vidět řez kiwi.
05.
Smetanovou směs přendejte do formy, rovnoměrně rozprostřete a povrch uhlaďte. Dejte do lednice ztuhnout. Když je želé zchladlé na pokojovou teplotu, nalijte jej na povrch dortu, uhlaďte a vložte zpět ztuhnout do lednice.
Kiwi je prostě skvělé ovoce, které nejednomu moučníku dodá ten pravý šmrnc. Zkuste tvarohové kiwi řezy nebo koláč na plech se zakysankou a kiwi.