Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Sušenky nadrťte najemno a smíchejte s polovinou bílku (stačí jej tam nenalít celý), podle potřeby můžete přidat trošku studené vody, nebo naopak sušenky navíc. Směs rovnoměrně udusejte na dno dortové formy. Pečte asi šest minut a vyndejte z trouby. Teplotu stáhněte na 160 °C.
02.
Všechny ingredience na náplň kromě vajec a mandlí dejte do mísy a pořádně promíchejte (při odměřování počítejte s hrnkem o objemu 200 ml). Nepoužívejte příliš vysoké otáčky, aby se cream cheese nesrazil. Když je náplň hladká, vmíchejte vejce jedno po druhém a úplně nakonec mandle. Ráfek formy vytřete trochou oleje a na upečenou sušenkovou krustu naneste náplň.
03.
Na dno trouby dejte pekáček s vodou (předejdete tak prasknutí) a cheesecake vložte na střední příčku. Pečte asi 60 minut – hotový dort má pevný i střed. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Krájet ho můžete až zcela studený.
04.
Ještě než ho nakrájíte, ho ale ozdobte. Do pánve nasypte cukr, přidejte máslo a vodu. Za častého míchání nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat. Mezitím jablko zbavte jádřince a na mandolíně (struhadlo na plátky) ho nakrájejte na velmi tenká kolečka. Když cukr v pánvi začne hnědnout, za stálého míchání přilijte smetanu. A pozor! Pořádně to prská! Hotová karamelová omáčka se táhne za vařečkou a má zlatohnědou barvu. Obalte v ní ořechy. Dort ozdobte plátky jablek a pokapejte karamelovou omáčkou s ořechy. Můžete podávat!
Máte rádi tenhle druh moučníku?