Hlavní obsah
3,4
(37)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Cheesecake se v našich končinách už dávno zabydlel a patří k velmi oblíbeným dortům. Pokud jste si na něj ještě netroufli, je načase to zkusit. Tenhle je vcelku jednoduchý a chutnat bude zaručeně všem.

45 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Sušenkový podklad
  • 8 ks grahamových sušenek
  • 1/2 ks bílku
Náplň
  • 1,75 hrnku cukru krupice
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1,5 lžičky vanilkového extraktu
  • 650 g čerstvého krémového sýru
  • 4 ks vejce
  • 2 hrsti mandlových lupínků
Poleva a zdobení
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžíce másla
  • 6 lžic smetany ke šlehání
  • 1 ks jablek
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 3 lžíce studené vody
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Sušenky nadrťte najemno a smíchejte s polovinou bílku (stačí jej tam nenalít celý), podle potřeby můžete přidat trošku studené vody, nebo naopak sušenky navíc. Směs rovnoměrně udusejte na dno dortové formy. Pečte asi šest minut a vyndejte z trouby. Teplotu stáhněte na 160 °C.

02.

Všechny ingredience na náplň kromě vajec a mandlí dejte do mísy a pořádně promíchejte (při odměřování počítejte s hrnkem o objemu 200 ml). Nepoužívejte příliš vysoké otáčky, aby se cream cheese nesrazil. Když je náplň hladká, vmíchejte vejce jedno po druhém a úplně nakonec mandle. Ráfek formy vytřete trochou oleje a na upečenou sušenkovou krustu naneste náplň.

03.

Na dno trouby dejte pekáček s vodou (předejdete tak prasknutí) a cheesecake vložte na střední příčku. Pečte asi 60 minut – hotový dort má pevný i střed. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Krájet ho můžete až zcela studený.

04.

Ještě než ho nakrájíte, ho ale ozdobte. Do pánve nasypte cukr, přidejte máslo a vodu. Za častého míchání nechte cukr rozpustit a zkaramelizovat. Mezitím jablko zbavte jádřince a na mandolíně (struhadlo na plátky) ho nakrájejte na velmi tenká kolečka. Když cukr v pánvi začne hnědnout, za stálého míchání přilijte smetanu. A pozor! Pořádně to prská! Hotová karamelová omáčka se táhne za vařečkou a má zlatohnědou barvu. Obalte v ní ořechy. Dort ozdobte plátky jablek a pokapejte karamelovou omáčkou s ořechy. Můžete podávat!

Máte rádi tenhle druh moučníku?

Načítám