Článek
01.
Sušenky rozemelte v mixéru nebo jinak rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dortovou formu vymažte máslem, následně vyložte pečicím papírem a znovu vymažte máslem.
02.
Takto připravenou sušenkovou směs vsypte do dortové formy a následně ji pečlivě upěchujte na dno (případně i boky) sklenicí s rovným dnem. Dejte si záležet, aby nikde nebyla mezera. Poté vložte do lednice a nechte zatuhnout.
03.
Mezitím si připravte náplň. V míse rozetřete do hladka krémové sýry, tvaroh a zakysanou smetanu. Pokud využíváte mixér, nastavte ho na ty nejnižší otáčky, aby se ve směsi nevytvořilo příliš bublinek.
04.
Do hladké tekuté směsi nyní přidávejte postupně žloutky a vejce. Zapracujte. Následně přidejte šťávu a kůru z celého citronu. Jako poslední přidejte také cukr. Výsledný krém je velmi řídké a hladké konzistence.
05.
Vyndejte z lednice formu se zatuhlým sušenkovým základem. Přidejte tekutou směs a počkejte ještě tak 5-10 minut, mezitím si předehřejte troubu na 160 stupňů. Jestli se mezitím na vršku udělaly bublinky, prořízněte je. Pokud máte troubu s nastavitelnými programy, pozor na program horký vzduch, cheesecake by se mohl vysušit a popraskal by. Jak ještě lze zabránit tomu, aby cheesecake popraskal?
06.
Pečte 30 minut a po tu dobu troubu neotvírejte. Pak zkontrolujte, zda je hotový. Zjistíte to tak, že na něj poklepete lžící. Pakliže je hotový, bude se třást jako rosol. V opačném případě bude ještě trochu tekutý. Dejte mu ještě pět minut. Nezapomeňte, že cheesecake ještě ztuhne po zchladnutí.
07.
Cheesecake nechte vychladnout alespoň čtyři hodiny v lednici, ideální je ale nechat to odležet třeba přes noc.
08.
Bazalkový cukr si připravte až těsně před servírováním, to aby si zachoval krásně zelenou barvu. Připravíte si ho jednoduše — buď v mixéru, nebo hmoždíři, rozdrtíte bazalku s cukrem, a máte hotovo. Servírovat můžete ještě ozdobené lesními plody.
Tip: Nepoužívejte odtučněné krémové sýry, kdy absence tuku zhoršuje výslednou kvalitu a jemnost cheesecaku.
Zkuste také velice jednoduchý cheesecake „po česku“, tedy z tvarohu, zakysanky a s mákem! Skvělý je také netradiční cheesecake s baileys nebo citronový cheesecake podle MasterChefky Kristíny Němčkové.