Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladké nelepivé těsto a natlačte ho na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
02.
Mezitím si připravte náplň: tvaroh (nejlepší je tučný v kostce v alobalu) oslaďte, vmíchejte vanilkový extrakt nebo pastu a kůru (jen její žlutou část) z jednoho pořádně odrhnutého a nejlépe bio citronu.
03.
Do krému přidejte z citronu i šťávu, vajíčka a nakonec mák. Celý mák vypadá efektněji na řezu, ale mletý se s tvarohem zase lépe spojí. Krém rozetřete na předpečené těsto, teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch koláče zpevní. Vyndejte a nechte 15 minut vychladnout. Teplotu zvyšte na 220 °C.
04.
Mezitím promíchejte smetanu s cukrem, aby se v ní rozpustil. Cukru stačí dát od oka – tolik, aby byl až po okraj kelímku. Polevu pak rozetřete na lehce zchladlý koláč a ještě asi deset minut zapékejte, vytvoří se tak na něm slaďounká glazura. Krájejte ostrým nožem ohřátým v horké vodě až po úplném vychladnutí (já vím, je to těžké!).
05.
Koláč můžete ozdobit zrníčky granátového jablka, švestkovým rozvarem nebo třeba celým mákem.
Potěším vás, když připomenu, že mák je plný vápníku, tedy především pro ženy a děti velmi důležitého minerálu? O sytými bílkovinami nabitém tvarohu nemluvě...