Článek
Postup
01.
Všechny suroviny na těsto zpracujte v mixéru nebo rukama na hladké nelepivé těsto a natlačte ho na dno dortové formy vyložené pečicím papírem. Propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

Místo běžného korpusu z másla a sušenek si můžete krustu na cheesecake připravit snadno i z několika málo ingrediencí samiFoto: Eva Malúšová
02.
Mezitím si připravte náplň: tvaroh (nejlepší je tučný v kostce v alobalu) oslaďte, vmíchejte vanilkový extrakt nebo pastu a kůru (jen její žlutou část) z jednoho pořádně odrhnutého a nejlépe bio citronu.

Zatímco se předpéká korpus, umícháte tvarohový krémFoto: Eva Malúšová
03.
Do krému přidejte z citronu i šťávu, vajíčka a nakonec mák. Celý mák vypadá efektněji na řezu, ale mletý se s tvarohem zase lépe spojí. Krém rozetřete na předpečené těsto, teplotu snižte na 175 °C a pečte dalších 40 až 50 minut, až povrch koláče zpevní. Vyndejte a nechte 15 minut vychladnout. Teplotu zvyšte na 220 °C.

Tvaroh ochucený citronem a mákem je bezkonkurenčníFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím promíchejte smetanu s cukrem, aby se v ní rozpustil. Cukru stačí dát od oka – tolik, aby byl až po okraj kelímku. Polevu pak rozetřete na lehce zchladlý koláč a ještě asi deset minut zapékejte, vytvoří se tak na něm slaďounká glazura. Krájejte ostrým nožem ohřátým v horké vodě až po úplném vychladnutí (já vím, je to těžké!).

Glazuru z kysané smetany jsem se naučila z maminčiny legendární americké kuchařky „Joy of Cooking“ (Radost z vaření)Foto: Eva Malúšová
05.
Koláč můžete ozdobit zrníčky granátového jablka, švestkovým rozvarem nebo třeba celým mákem.

Křupavý skořicový korpus, makovo-tvarohový krém a jemná smetanová poleva tvoří dokonalou trojkuFoto: Eva Malúšová

Počeštěná verze cheesecaku se, myslím, nemusí před svým americkým bratříčkem nijak stydětFoto: Eva Malúšová
Potěším vás, když připomenu, že mák je plný vápníku, tedy především pro ženy a děti velmi důležitého minerálu? O sytými bílkovinami nabitém tvarohu nemluvě...