Článek
Dobám, kdy se hublo na nízkotučných dietách, dávno odzvonilo. Moderní hubnoucí jídelníčky už zpravidla kalkulují s faktem, že tuk je spolu se sacharidy a bílkovinami jednou ze tří základních makroživin, kterou z jídelníčku nelze vyřadit. Potřebujete ho přijímat kvůli svému zdraví, ale i snazšímu hubnutí.
Kolik tuku potřebujete přijmout?
Je přirozené, že při hubnutí budete tuků přijímat méně než v běžném udržovacím režimu – už jenom proto, že budete obecně jíst méně. Na druhé straně je ale stále třeba přijímat jich pro tělo nutné množství. Obecně se doporučuje, aby tuky tvořily 35% podíl stravy, přičemž při hubnutí to může být 30 %. Jako hraniční množství, pod které by příjem tuků nikdy klesnout neměl, se považuje 50 gramů denně (pro představu to je například pět lžic olivového oleje).

Jedna lžíce olivového oleje nebo šest vlašských ořechů tvoři pětinu minimální dávky tuku, kterou byste měli za den přijmoutFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com
Tuky i při hubnutí
Eliminovat z jídelníčku tuky, protože chcete shazovat kila, je opravdu hloupost. I dietní jídelníček by měl být primárně zdravý a dodávat tělu všechny důležité živiny. Jsou k tomu ale i další důvody. Když byly nízkotučné diety ještě v kurzu, na první pohled fungovaly dobře, ovšem jen do chvíle, než zapracoval po pár týdnech jojo efekt. Hubnoucí se při nich navíc často potýkali s hladem. A právě tuk v kombinaci s bílkovinou dokáže nejlépe a na dlouho zasytit.
Snížená konzumace tuků ale také může zamávat s hormony, a to včetně těch, které při hubnutí potřebujete mít pod kontrolou. Může docházet ke snížení produkce adipokinů, které se uvolňují z tukových buněk čili jsou zodpovědné za spalování tuků. Ne nadarmo se v posilovnách říká, že když chcete spálit tuk, musíte jím prvně tělo nakrmit. Když zaznamená, že ho z potravy získá dostatek, snáze jej uvolní z podkoží.

Při hubnutí je potřeba přijímat všechny makroživiny, tedy bílkoviny, sacharidy i tukyFoto: Just Life, Shutterstock.com
O hodných a zlých tucích
Jak asi možná tušíte, není tuk jako tuk. Nehledě na diety a hubnutí, vždy byste měli v jídelníčku upřednostnit zdroje kvalitních tuků. Takzvané hodné tuky pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu, a pokud ve stravě nahradí ty špatné, mohou přispět i k jejímu snížení. Zatímco ty druhé působí spíše opačně a jejich zvýšená konzumace může vést k rozvoji řady onemocnění, jako jsou různé záněty, srdeční choroby nebo cukrovka.
Za hodné tuky se považují mononenasycené nebo polynenasycené mastné kyseliny, za ty zlobivější pak nasycené mastné kyseliny a za ty vyloženě zlé transnasycené mastné kyseliny.
Když to trochu zjednodušíme, zatímco nasycené mastné kyseliny (tučná masa, tučné mléčné výrobky a sýry, máslo, paštiky nebo kokosový olej) nejsou zas až takové zlo a mohou tvořit až 10 % denního energetického příjmu, transtuky byste měli minimalizovat pod procento. Jejich zdroje jsou hlavně nekvalitní čokolády a cukroviny, trvanlivé sladké i slané pečivo, některá smažená jídla a jídla z fast foodů.
Nejlepší zdroje tuků
- Ryby - losos, pstruh, makrela, sleď, tuňák, sardinky, ančovičky
- Oleje - extra panenský olivový, lněný, řepkový, sezamový
- Ořechy - lískové ořechy, pistácie, mandle, kešu, vlašské ořechy, makadamové
- Ořechová másla - jednodruhové i libovolné kombinace, snažte se vybírat ty, co mají více než 90 % ořechů
- Semínka - chia, lněná, slunečnicová, dýňová, konopná
- Mléčné výrobky - řecký jogurt, žervé, kvalitní ovčí, kozí i kravské sýry, ghí
- Avokádo -
- Vejce -
- Kvalitní hořká čokoláda -