Článek
Velkým problémem současnosti je plýtvání potravinami. Obchody nabízejí spousty produktů a jejich dostupnost láká ke koupi. Mnohdy ale neodhadnete množství nebo dobu trvanlivosti některých čerstvých potravin. Potom suroviny a spolu s nimi i peníze letí do koše. Přitom je snadné bezpečné uskladnění potravin. Stačí použít některý z dostupných vakuovacích systémů. Potravinám zachováte chuť i nutriční hodnoty a až pětinásobně prodloužíte jejich čerstvost.
Zdravotně nezávadné
Prodloužená čerstvost potravin je jev, jenž jste schopni ihned rozpoznat a ocenit. Věřte ale, že vakuum přináší i další výhody. „Vakuové prostředí zbavuje bakterie a veškeré druhy plísní kyslíku potřebného pro jejich přežití a uchovává stejnou chuť a nutriční vlastnosti jídla. Jídlo tak zůstává čerstvé a zdravé mnohem déle než v obvyklých podmínkách v chladničce," vysvětluje Mgr. Klára Šircová, koordinátorka společnosti Zepter International.
Sáčky i krabičky
V závislosti na ceně máte možnosti využití různých systémů. Liší se nejenom komfortem obsluhy, ale také použitím různých nástavců, díky nimž uzavřete a odsajete vzduch třeba i z běžné láhve, sklenky nebo misky a dózy, kterých v domácnosti nikdy není dost.
Nejjednodušší vakuové pumpičky pracují na principu pístu, kdy opakovaným pumpováním odsajete z nádobky všechen vzduch. Moderní elektrické pumpičky fungují na stisk tlačítka. Nejenom, že je s nimi pohodlnější práce, ale také jsou účinnější.
Nádoby přímo určené pro vakuové systémy jsou buď skleněné, nebo vyrobené z odolného plastu, dokonalé těsnění víka zamezí úniku vzduchu. Při plnění je třeba dávat pozor na znečištění okraje nádobky potravinou. Těsnění pak nemá šanci dokonale přilnout a nádobka se neuzavře.
Příjemná je kombinace svařovačky fólií s integrovanou odsávačkou vzduchu. Potraviny zabalené v sáčku jsou skladnější, můžete je uložit i do mrazničky.
Na sušené potraviny
Zdá se, že by neměl být zásadní problém se skladováním sušených potravin. Dříve se přechovávaly například v plátěném sáčku nebo košíku. Později přišly na řadu různé krabice a dózy. Žádný z těchto obalů ale nedokázal suroviny spolehlivě ochránit před napadením škůdci. Představte si jen to zklamání, když jste nuceni vysypat celý sáček sušených hub, protože se doslova hýbají moučnými červy. Zde je opět skvělá příležitost pro vakuové sáčky anebo nádobky.
Stejně tak ale vakuum spolehlivě ochrání vyloupané ořechy a semena před žluknutím anebo mouku či strouhanku před navlhnutím.
Ještě stále váháte?
Shrňme si tedy přednosti, které vám a vaší domácnosti nabízí vakuovací systém. Výsledný součet vás třeba přesvědčí, že se investice vyplatí:
• přirozený způsob uchovávání potravin
• snadné použití
• potraviny vydrží až 3 až 5krát déle čerstvé
• zachování vitaminů, živin, barvy, vůně a chuti v potravinách
• neplýtváte potravinami a jíte zdravěji
• předcházíte onemocnění, která souvisí se špatným skladováním potravin
• udržujete chladničku bez zápachu
• můžete plánovat jídelníček pro celou rodinu dopředu
• máte balená a hotová jídla vždy po ruce
Využíváte vakuovačku a jaká je vaše zkušenost s ní?