Článek
Jestli šípek něčím vyniká, pak je to vysoký obsah vitaminu C, kterého má desetkrát víc než citrony. Nejvíc ho obsahují zralé plody, pokud přezrají, je ho již méně. Ale céčko není jediným přínosem šípku. Najdete v něm i vitamin B a K, hořčík, vápník, lutein, kyselinu pantotenovou a listovou a další zdravé látky.
S čím šípek pomůže?
Je skvělý při nachlazení, rýmě a viróze. Užívat by ho měli všichni, kdo trpí bolestmi či otoky kloubů.
Podpoří imunitu, odstraní škodliviny z těla a chrání buňky proti volným radikálům a škodlivinám – což v důsledku znamená, že je i prevencí rakoviny a zpomaluje stárnutí.
Šípky také pomohou zbavit se zadržované vody v těle, pročišťují ledviny, játra a močovod. Dále obsažené minerály mají velmi příznivý vliv na pevnost nehtů a vlasů. Kombinace vlákniny a vitaminu C zas předurčuje šípek jako silného pomocníka při hubnutí.
Pokud byste nahlédli do almanachu našich babiček, šípkový čaj doporučovaly na problémy s trávením, hlavně s plynatostí. Vývar z šípků či samotné plody se používaly také při bolestech, silném menstruačním krvácení či při hemoroidech.
Jak šípek sbírat?
Ideální dobou pro sběr šípků je říjen, popřípadě přelom září a října. Na sběr si vyberte den, kdy neprší, protože plody by měly být suché. Také je po utržení nedávejte do igelitové tašky, ale do košíku, ať kolem nich může proudit vzduch.
Kde sbírat šípky?
Vyvarujte se keřů v okolí frekventovaných silnic. Zde budou plody plné škodlivých látek zvenku i zevnitř, jelikož půda, z níž vyrůstají, bývá znečištěná. To samé platí i o šípcích, které rostou poblíž polí - zde platí možné zasažení pesticidy.
Jak šípky skladovat?
Čerstvé šípky můžete uchovávat maximálně dva týdny. Měli byste je rozprostřít v temnu a teplotě mezi 1 a 5 °C. Pokud je chcete uchovat na celou zimu, musíte je nasušit, zamrazit nebo zpracovat.
Jestli je máte v plánu sušit, mělo by to být při teplotě ideálně kolem 50 °C, a rozhodně to není rychlý proces. Vyplatí se použít na to sušičku a počítejte s tím, že aby byly opravdu suché, budete ji mít zapnutou v kuse možná i několik dní. Nasušené šípky uchovávejte zavřené ideálně ve vzduchotěsných nádobách bez přístupu světla, kde vydrží klidně i do další sezony.
Jak šípek zpracovat
Šípek zpracovávejte šetrně, abyste uchovali co nejvíc vitaminu C. Proto byste neměli používat kovové náčiní – a už vůbec ne hliníkové.
Šípkový čaj
Suroviny:
- 1 l vody
- 20 g šípkových plodů (lze použít čerstvé i sušené)
Postup:
01.
Pokud použijete sušené plody šípku, namočte je na 24 hodin do vlažné vody.
02.
Vodu ohřejte maximálně na 50 °C a takto teplou jí zalijte šípky. Nechte pár minut louhovat a poté sceďte přes plastový cedník nebo čisté plátýnko.
Tip: Jestliže chcete použít sušené plody, můžete je rozdrtit válečkem a pak přelít vodou ohřátou do 50 °C. V případě drcených plodů dbejte na odstranění chloupků, které jsou uvnitř šípků, ty mohou vyvolat podráždění sliznice.
Šípky jsou také nepostradatelné při tvoření podzimních dekorací. Inspirujte se našimi tipy.