Článek
Postup
01.
Mléko a máslo společně zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte zchladnout. Do mísy prosejte mouku a cukr, přidejte sušené droždí a promíchejte. Přidejte vejce a špetku soli a začněte zadělávat. Postupně přilijte mléko s máslem a tolik vody, aby vzniklo hladké, pružné a jemné těsto (nemusíte použít všechnu vodu). Hotové těsto posypte hladkou moukou a nechte kynout asi hodinu, až zdvojnásobí objem.
02.
Na placatý ořechový trdelník pak stačí vykynuté těsto roztáhnout na plech vyložený pečicím papírem, posypat sekanými ořechy a péct v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut. Hned po upečení ho poprašte moučkovým cukrem.
03.
Na skořicové hady rozpusťte v misce máslo a promíchejte ho se skořicí a cukrem. Z vykynutého těsta krájejte větší kousky a vyválejte hady. Pořádně je potřete skořicovým máslem a v různých tvarech skládejte na plech, až spotřebujete všechno těsto. Pečte stejně jako v kroku 2. Po upečení potřete zbytkem skořicového másla.
Tip: Těsto výborně vykyne i v lednici: zadělejte ho ráno před výletem, uložte do chladničky a večer dejte k dispozici dětem. Když ráno nechce posádka vstávat, zadělejte těsto večer a upečte k snídani. Vůně z kuchyně je zaručeně probere.
Láká vás jednoduchý domácí trdelník?