Článek
Postup
01.
V mixéru zpracujte mouku se solí a nakrájeným máslem na konzistenci drobenky. Za stálého mixování přidávejte po lžících vodu, až vám vznikne hladké těsto. Nechte půl hodiny zabalené ve fólii odpočinout v lednici a poté na pomoučeném vále těsto vyválejte na velikost formy. Dno několikrát propíchejte vidličkou, zatižte sušenými luštěninami a asi 20 minut při 200 stupních předpečte.
02.
Mezitím nakrájejte na půlcentimetrové plátky cuketu i rajčata a rozložte na papírové utěrky, aby se odsála přebytečná tekutina. Zeleninu osušte i z druhé strany a olej smíchejte s prolisovaným česnekem a sušeným tymiánem. Dno předpečeného koláče potřete třetinou oleje a posypte sýrem. Střídavě přes sebe pokládejte plátky rajčat a cukety – můžete dost natěsno, protože zelenina ztratí objem. Začněte u kraje s většími plátky a pokračujte uprostřed s menšími.
03.
Potřete zbylým česnekovým olejem, pořádně osolte a opepřete a dejte asi na půl hodiny dopéct, až je zelenina měkká. Podávejte při pokojové teplotě.
Co všechno můžete dělat či nedělat s cuketou se dočtete v našem článku o tomto zeleném pokladu.