Hlavní obsah
2,9
(83)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Využijte úrody čerstvých rajčat a cuket a upečte si česnekem vonící koláč, který nejen dobře chutná, ale také hezky vypadá.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 140 g másla
  • 4 lžíce studené vody
Náplň
  • 2 ks cukety
  • 5 ks rajčat
  • 6 lžic olivového oleje
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 100 g sýra
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

V mixéru zpracujte mouku se solí a nakrájeným máslem na konzistenci drobenky. Za stálého mixování přidávejte po lžících vodu, až vám vznikne hladké těsto. Nechte půl hodiny zabalené ve fólii odpočinout v lednici a poté na pomoučeném vále těsto vyválejte na velikost formy. Dno několikrát propíchejte vidličkou, zatižte sušenými luštěninami a asi 20 minut při 200 stupních předpečte.

02.

Mezitím nakrájejte na půlcentimetrové plátky cuketu i rajčata a rozložte na papírové utěrky, aby se odsála přebytečná tekutina. Zeleninu osušte i z druhé strany a olej smíchejte s prolisovaným česnekem a sušeným tymiánem. Dno předpečeného koláče potřete třetinou oleje a posypte sýrem. Střídavě přes sebe pokládejte plátky rajčat a cukety – můžete dost natěsno, protože zelenina ztratí objem. Začněte u kraje s většími plátky a pokračujte uprostřed s menšími.

03.

Potřete zbylým česnekovým olejem, pořádně osolte a opepřete a dejte asi na půl hodiny dopéct, až je zelenina měkká. Podávejte při pokojové teplotě.

Související témata:

Načítám