Článek
Postup
01.
Do mísy robota prosejte mouku se solí a přidejte sádlo nakrájené na kostičky.
02.
Zahřejte mléko na teplotu těla, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek, potrvá to asi 10–15 minut.
03.
Vzešlý kvásek přidejte k mouce a v robotu vypracujte hladké a pružné, trochu tužší těsto – potrvá to asi 10 minut. Z vypracovaného těsta zformujte kouli, přikryjte ji utěrkou a nechte kynout asi 45–50 minut, až zdvojnásobí svůj objem (největší chyby při zadělávání kynutého těsta).
04.
Zatímco těsto kyne, promíchejte v misce změklé sádlo se solí (dvě pořádné lžíce sádla a soli se také nebojte) a prolisovaným česnekem.
05.
Vykynuté těsto vyklopte na lehce pomoučený vál a rozválejte na velký obdélník vysoký asi 1 cm (cca 60 x 40 cm). Po celé ploše jej potřete česnekovým sádlem a poté zarolujte, respektive poskládejte z delší strany tak, aby vznikl pás široký asi 8–10 cm (a dlouhý 60 cm). Ostrým nožem jej cik-cak nakrájejte na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládejte na 2 plechy vyložené papírem na pečení a nechte pod utěrkou ještě asi 15–20 kynout, mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů a v misce prošlehejte vejce se lžící vody.
06.
Vykynuté trojhránky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte – mně nejvíc chutnají s kmínem, ale stejně tak můžete použít i celý mák nebo sezamová semínka. Pečte asi 20 minut dozlatova.
Máte rádi kynuté těsto? Tak zkuste ještě slané rohlíčky plněné brynzou nebo máslové loupáky.