Článek
Postup
01.
Palici česneku příčně rozřízněte na poloviny a řez zakápněte trochou olivového oleje. Zabalte do alobalu a nechte asi 50 minut péct při 200 °C doměkka.
02.
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a v osolené vodě uvařte úplně doměkka, trvá to asi 20 minut. Pak je slijte a nechte chvíli bez poklice, aby odešla všechna pára.
03.
Upečený česnek vyloupejte ze slupek a rozmačkejte vidličkou. Vmíchejte spolu se sušeným česnekovým práškem k bramborám.
04.
Přidejte máslo a trochu mléka a brambory šťouchadlem rozmačkejte. Jemnost výsledné kaše záleží na tom, jak moc brambory rozšťoucháte a na množství mléka.
05.
Máte-li česnek opravdu hodně rádi, můžete na troše olivového oleje ještě osmahnout na plátky pokrájený stroužek a jím hotové šťouchané brambory ozdobit. Příloha se perfektně hodí k pečenému i grilovanému masu.
Pečený česnek je neuvěřitelně jemná a doslova fenomenální záležitost. Dejte si lahodnou pomazánku z pečeného česneku, skvělá je i bramborová polévka s pečeným česnekem nebo rovnou krémová polévka, ve které je pečený česnek hlavní ingrediencí.