Článek
Postup
01.
Troubu rozehřejte na 175 °C. Z každé palice česneku odřízněte vrchní část (asi tak centimetr), rozložte je na menší pekáč, zakápněte olejem a asi hodinu pečte dozlatova. Pak česnek vyndejte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Každý stroužek stiskněte mezi palcem a ukazovákem, abyste jej vymáčkli ze slupky. Takhle vyloupaný česnek rozmačkejte vidličkou.
ČESNEKOVÉ VAŘENÍ MÁ MNOHO PODOB
02.
Máslo rozpusťte ve větším hrnci, přidejte česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je nechte zesklovatět. Trvá to asi osm minut. Pak postupně přisypte za stálého míchání mouku a zasmahněte – jíška však musí zůstat světlá. Za stálého míchání přilijte vývar, případně i sherry. Polévku přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi dvacet minut probublávat, občas zamíchejte.
03.
Počkejte, až polévka zchladne, a poté ji rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu, vraťte hrnec na plotnu a na mírném ohni ještě deset minut provařte, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci doplňte pár krutony (můžete si je vyrobit do zásoby) a ozdobte bylinkami.
Máte rádi ostrou chuť syrového česneku, nebo dáváte přednost jemné chuti pečeného?