Článek
Polévka je grunt. A co teprve polévka se spoustou česneku. Pravou českou česnečku má rád snad každý. Pokud ji připravíte poctivě, podle našeho receptu, s domácím vývarem a s cibulkou na sádle, vyléčíte s ní nejednu chřipku či angínu. Jak jistě víte, česnek je nejlepší přírodní antibiotikum!
Poctivá česnečka
Pro 4 osoby potřebujete:1 palici česneku, 1 cibuli, 3 brambory, 1 litr vývaru, majoránku, pepř, sůl, 100 g eidamu, 100 g anglické slaniny, 3 krajíce chleba, 2 vejce, sádlo
Postup: Na lžíci sádla nechte zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přilejte vývar a také oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vařte asi 10–15 minut, dokud nebudou brambory měkké.
Mezitím si nastrouhejte sýr a nakrájte slaninu. Tu pak nasucho opečte na pánvi do zlatova. I chléb si pokrájejte na kostky a na sádle ho hezky opečte dokřupava.
Pak polévku dochuťte solí, pepřem a majoránkou. V hrnečku si rozšlehejte vejce, promíchejte polévku, aby se v ní udělal vír, a za stálého míchání do ní vlejte vejce. Polévku ještě alespoň minutu vařte i s vejci. Vylisovaný česnek přidejte až na úplném konci, dlouhým vařením by ztratil chuť.
Česnečku podávejte posypanou kostičkami opečené slaniny a pořádně posypanou sýrem. Krutony raději servírujte zvlášť, ať si jich dá každý, kolik chce, a ať se v polévce nerozmočí.
Pokud máte k zimním večeřím rádi polévky, příště vyzkoušejte třeba naše tři zelňačky nebo výbornou polévku z hlívy ústřičné. Česnek, zelí i hlíva jsou totiž potraviny, které posilují vaši imunitu a to je teď v zimě obzvlášť potřeba!