Článek
Postup
01.
Ořechy namelte najemno – doporučujeme vlašské pro jejich jemnější chuť.
02.
Umleté ořechy smíchejte s cukrem, přidejte máslo, které by mělo být trochu povolené, tedy ne rovnou z lednice!
03.
Z těchto tří surovin vypracujte hladké povolné těsto.
04.
Poté si připravte formičky ve tvaru rohlíčků. Nejlépe se peče v těch, co už nějaká ta léta pamatují – nemusejí se vymazávat a většinou z nich jde cukroví vyklopit bez problémů.
Tip: Spousta hospodyněk dělá i to, že formičky po pečení nemyje v horké vodě, ale pouze je dočista vytírá ubrouskem.
05.
Hotové těsto vtlačte do formiček tak, aby náplň končila hladce vodorovně s okraji.
06.
Formičky pokládejte na plech a pečte při 180 stupních Celsia asi 10 minut, dokud nejsou rohlíčky nafouknuté (ve výsledku budou trochu i duté, proto "foukané").
07.
Nechte je na dřevěném prkénku krátce vychladnout a jen jemným klepnutím rohlíčky z formiček vyndejte.
08.
Na mírném plameni nebo ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s tukem a konce rohlíčků v ní namáčejte.
09.
Nechte zchladnout na pečicím papíře a máte hotovo!
Tip: Někdy můžete namočit oba konce do čokolády, jindy třeba rohlíček namočte jen z jedné strany, ale zato do poloviny.
Podle vánoční tradice má být na stole 7 druhů cukroví. Klasickou jsou pracny, perníčky, linecké, vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Můžete zkusit i nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kokosové kuličky a mandlové hříbečky.
A co večeře na Štědrý večer? Máte svůj rodinný recept na rybí polévku a smaženého kapra s bramborovým salátem?