Hlavní obsah
3,2
(461)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

I když nejsou ihned měkké ani nejsou hotové za pár minut a jejich pečení vyžaduje hodně pozornosti, pravé perníčky s domácí směsí koření za to stojí. Pokud je uděláte dostatečně dopředu a necháte je poctivě uležet až do Vánoc, budou to ty nejúžasnější perníčky, jaké jste kdy jedli. A teď právě nastává ten pravý čas začít s přípravou!

30 min.
Příprava
6 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Perníčky
  • 1 lžička kakaa
  • skořice
  • 8 kuliček nového koření
  • 2 ks badyánu
  • 14 ks hřebíčku
  • 1 ks citronové kůry
  • prášek do pečiva
  • 40 g másla
  • 6 lžic medu
  • 1 ks vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 370 g hladké mouky
Na potření
  • 1 ks vejce
Poleva
  • 1 ks bílku
  • 250 g cukru moučka
  • 1 ks citronu
Článek

Vypalte pomyslnou startovní střelu letošních Vánoc a začněte péct perníčky. Zkuste je podle klasického receptu, kdy si i sami namícháte perníkové koření, ozdobíte je bílkovou polevou a na všechno si necháte dostatek času. Tyto perníčky si ho totiž zaslouží a na vánoční tabuli se vám poté odvděčí krásou i dokonalou chutí.

Postup

01.

Do mísy nasypte moučkový cukr, přidejte vejce, med a rozpuštěné máslo. Je lepší, když med rozehřejete spolu s máslem, lépe se vám zapracuje do těsta, a navíc vám jako malý bonus provoní celou kuchyň.

02.

Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru.

03.

Poté můžete do těsta přidat koupené koření do perníčků, nebo si umíchejte vlastní směs. Pokud chcete tu tradiční, pak čtěte dál.

Foto: Mona Martinů

Pokud se vám bude těsto sypat, přidejte víc meduFoto: Mona Martinů

04.

Do hmoždíře nasypte hlavičky hřebíčků, které jste oddělili od dřevnatých částí. Přidejte semínka badyánu, která jste vyloupali špičkou ostrého nožíku (dolování dá práci, ale stojí to za to), skořici, nové koření a lžičku kakaa. Vše paličkou rozdrťte a promíchejte. Koření přidejte k základu těsta a dobře ho propracujte. Pokud se vám bude drolit, přidejte ještě lžíci rozpuštěného medu.

05.

Nyní nechte těsto dva dny v lednici odpočívat. Nepečte z něj perníčky ihned, opravdu to uležení má smysl, jinak budou jak beton!

06.

Uleželé těsto rozválejte na asi 3 až 4 milimetry silný plát, ze kterého vykrajujte různé tvary. Ty přenášejte na plech na pečicí papír.

Foto: Mona Martinů

Vykrajujte takové tvary, které se vám líbíFoto: Mona Martinů

07.

Naplněné plechy pečte 6 až 7 minut při 220 °C (horkovzdušná trouba 205 °C). Když uvidíte, že jsou perníčky zlatavé a okraje začínají hnědnout, okamžitě je vyndávejte (ideálně ještě vteřinu předtím, ale to chce zkrátka cvik).

08.

Ihned po vyjmutí z trouby perníčky potírejte vejcem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody.

Foto: Mona Martinů

Po vyndání z trouby nezapomeňte potřít vejcemFoto: Mona Martinů

09.

Připravte si polevu. K bílku přidejte citronovou šťávu, zapněte šlehač na nejvyšší možné otáčky a postupně přidávejte cukr, dokud nebude poleva jednolitá a přitom tuhá. Šlehejte třeba i 10 až 15 minut, vydržte! To, že je poleva příliš řídká, nebo už tak akorát, poznáte jednoduchým testem dřevěnou vařečkou. Namočte ji do polevy, vytáhněte a sledujte, jak poleva padá dolů. Pokud jí to nějaký ten čas trvá, teče, ale velmi velmi pomalu, spíše se valí, je to ta správná konzistence a můžete zdobit.

Tip: Před finálním zdobením budou muset perníčky ještě několik dní odpočívat. Kdybyste se na jejich vyšperkování vrhli hned, poleva vám do Vánoc opadá. Perníčky skladujte v suchu a chladu, uvidíte, na Štědrý den budou ukázkově měkké a hlavně chutné, pro jistotu můžete do krabice vložit jablko. To pomůže k jejich lepší finální vláčnosti.

Zajímá vás, jak vyrobit perníčky hned měkké? I takový máme recept! Kromě toho máme také mnoho dalších tipů na Vánoce.

Načítám