Článek
Postup
01.
Na vál nebo do mísy nasypte mouku, přidejte žloutek, změklé máslo (pokud není měkké, nastrouhejte ho nahrubo) a cukr. Začněte vypracovávat těsto a postupně přisypávejte mandle, které jste najemno nastrouhali nebo rozmixovali. Přimíchejte i nastrouhanou citronovou kůru a rukama zapracujte všechnu mouku a mandle tak, že vznikne hladké těsto. Je poměrně křehké, vyplatí se ho tedy po důkladné pekařské péči zabalit do potravinové fólie a nechat tak hodinu uležet v lednici.

Foto: Mona Martinů
02.
Poté ho vyjměte a přes fólie nebo na pomoučněném vále vyválejte asi tři milimetry vysoký plát. Vykrajovátkem vykrajujte různé tvary a dejte je na plech s pečícím papírem. My jsme zvolili hvězdičky. Můžete také pomocí rádýlka udělat tyčinky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů
03.
Cukroví pečte 12 až 15 minut při 180 stupních Celsia. Nechte je krátce zchladnout, třeba na studeném parapetu u otevřeného okna, a můžete směle pokračovat v pečicí krasojízdě. Zbývá totiž už jen šperkování marmeládou, čokoládou a mandlemi.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů
03.
Hvězdičky potírejte ze strany, která ležela na pečicím papíře, malinovou marmeládou, ideálně vlastní domácí. Na ni přilepte druhou sušenku. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s dvěma lžícemi tuku a polovinu každé sušenky v čokoládě namočte. Dozdobte půlkami mandlí nebo stříbrnými perličkami, nechte zatuhnout a cukroví je hotové.

Foto: Mona Martinů