Článek
Když se do cukroví dávají samé dobré přísady, nemůže vzniknout nic než naprosto dokonalá sladkost. Ano, zní to trochu, jako když Pejsek s Kočičkou pekli dort, ale pro dnešní nepečené kuličky toto pravidlo prostě platí.
Na 30 kuliček budete potřebovat: 200 g bílé čokolády, 50 ml smetany ke šlehání (30%), 80 g másla, 50 ml rumu, 50 g strouhaných mandlí plus dalších 50 g strouhaných mandlí na obalování kuliček.
Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu spolu se smetanou. Až se vám hmota spojí, kastrůlek z lázně vyndejte a nechte zcela zchladnout (čokoláda nesmí být ani vlažná, protože by se v ní máslo rozpustilo).
Ke zchladlému základu přidejte máslo, rum a vše dobře promíchejte vařečkou nebo ručním šlehačem. Nezapomeňte přidat i strouhané mandle, které čokoládový základ zahustí. Připravenou hmotu přelijte do misky a nechte přes noc v lednici ztuhnout. Je potřeba opravdu několik hodin odpočinku a chlazení, proto přes noc, věřte mi, neurychlíte to!
Druhý den už zbývá jen kuličky vytvarovat a obalit. Do mělké misky nasypte strouhané mandle, z čokoládového základu vždy lžičkou vyloupněte základ kuličky, v dlaních ji vytvarujte a obalte ve strouhaných mandlích. Pokládejte na talíř, a co nejrychleji vraťte zpátky do lednice. Uchovávejte v chladu, čokoláda velmi rychle měkne. Toto cukroví dělejte určitě těsně před Vánoci, aby se nezkazilo.
Na které své cukroví jste zvlášť pyšní?