Článek
Postup
01.
Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, mletou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Pak přilijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout.
02.
Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silné, nakrájíme čtverečky, do každého doprostřed upravíme nádivku (tvarohovou, makovou, zavařeninu a podobně), rohy poněkud vytáhneme a dáme dohromady nad nádivkou tak, aby byla nádivka ze čtyř stran (viz foto). Poté koláče složíme na rozehřátý, máslem pomazaný plech a dáme vykynout.
03.
Nakonec je potřeme umíchaným žloutkem a v horké troubě upečeme do červena. Upečené ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.