Článek
Kuře ideál
Na dno hluboké mísy remosky (tu mělčí používejte spíš na moučníky) poklaďte proužky másla, zasypte hustě na kolečka pokrájenou cibulí a bohatě plátky žampionů. Na houby položte porce kuřete, které jen posolte a poklaďte máslem. V remosce se peče samo a vy se zatím můžete věnovat jiným věcem. Stačí jen občas nadzvednout víko a zkontrolovat stav pečení, případně lehounce podlít, ale většinou to není potřeba. Hotovo bude tak za hodinku (podle velikosti). Podávejte s vařenými brambory.
Podobně jednoduše připravíte:
- Kuře na másle s petrželkou, majoránkou nebo mátou
- Kuře ochucené kari kořením, naplněné čtvrtkami jablek a na dopečení zalité smetanou
- Kuře podlévané černým pivem a vyplněné zelím
- Kuře na smetaně
Utopené kotlety
Dno mísy vymažte nejlépe sádlem a poklaďte na kolečka nakrájenými předvařenými brambory i po stěnách. Osolte, posypte kolečky cibule a na ně rozložte maso. Vykostěné kotlety nejdříve zlehka nařízněte, naklepte a osolte. Zasypte zase cibulí, přikryjte plátky sýra a zakončete plátky brambor – opět posolte. Celé dílo zalijte čtvrt litrem šlehačky a 25 minut nechte zapékat.
Tip:
- Použít lze třeba krkovičku a maso můžete předem nakrájet na kousky
- Kotlety můžete opéci v remosce jen okořeněné na cibulce a zalít šlehačkou (bez brambor)
- Maďarské kotlety se opékají na cibulce poprášené paprikou a zalité skleničkou leča s malým rajským protlakem
Kapr na česneku
Očištěné porce kapra pokapejte citronovou šťávou, nechejte odležet a zlehka osušte. Osolené je potřete prolisovaným česnekem a naskládejte do remosky. Polijte je deci bílého vína a třemi lžícemi oleje. Rybu obložte kolečky cibule, posypte petrželkou, přiložte bobkový list a pár koleček pepře. Pečte do změknutí (asi 30 minut).
Tip:
- Místo na česneku může být kapr na kmínu (pak vynechte víno)
- Chutná i s mletou paprikou dochucený smetanou
- Pokud ho obložíte rajčaty, přidejte ještě lžíci kečupu
Drobenkový koláč s jablky
Připravte si drobenku z 25 dkg hrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg másla, půl prášku do pečiva a celého vejce. Mělčí mísu remosky vymažte máslem a vysypte moukou. Rozmístěte polovinu drobenky a pokryjte nastrouhanými jablky. Můžete dochutit rozinkami, skořicí, vanilkovým cukrem nebo brusinkovým džemem. Překryjte druhou polovinou drobenky a pečte asi dvacet minut.
Jemný ovocný moučník
10 dkg tuku typu Hera utřete se 150 g cukru (může být pískový i moučkový) a třemi žloutky do pěny. Ochuťte citronovou kůrou a vmíchejte střídavě hrnek vlažného mléka a 140 g hrubé mouky. Přidejte prášek do pečiva (stačí ho polovina) a šetrně vmíchejte sníh ze tří bílků. Remosku buď vymažte a vysypte hrubou moukou, nebo použijte pečicí papír. Rozetřete těsto a hustě ho poklaďte ovocem. Nejlepší je drobné – rybíz, třešně, višně, ale použít lze nadrobno nakrájené švestky, hrušky… Aby ovoce nepropadávalo na dno těsta a hezky je zdobilo, obalte ho nejdříve v hrubé mouce. Pečte asi 30 minut a vyzkoušejte špejlí.
U většiny pokrmů z remosky nehrozí, že by se připálily. Stačí jen trochu hlídat čas. Místo odpoledne stráveného nad hrnci a jejich mytím remosku jednoduše po vychladnutí opláchnete. Můžete si tedy dát kávu a přečíst knížku. Dobrou chuť!