Hlavní obsah

Česká podzimní klasika: Vepřové maso na houbách je levné, jednoduché a skvělé!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Maso na houbách je něco, bez čeho se vaření v našich zeměpisných šířkách neobejde. Někdo dělá roštěnou, jiný kuřecí, další nejraději na žampionech. My jsme se tentokrát rozhodli podělit se o recept na netradičně okořeněné vepřové s podzimními houbami.

Článek

Ať už si přinesete košík plný čerstvých hub, nebo sáhnete po zásobách sušených, na tomhle jídle si pochutnáte. Vepřové maso je o dost levnější než hovězí a jako bonus je i rychleji hotové – i když já i vepřové dělám klidně dvě hodiny, aby se opravdu rozsýpalo. A jak tedy na to?

Vepřové maso na houbách

Na 4 porce potřebujete: 800 g vepřové plece, sůl, pepř, 2 větší cibule, rostlinný olej, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku uzené papriky, 3–4 hřebíčky, 200 g čerstvých nebo 2–3 hrsti sušených hub, petrželka na posypání

Postup: Maso odblaňte a podle chuti a zvyku nakrájejte na plátky nebo kostky. Osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte najemno, zpěňte na oleji, a když zesklovatí, dejte plamen na maximum a vložte maso. Za všech stran orestujte. Máte-li maso v plátcích, vyjměte je, kostky můžete nechat – ty se dají dobře promíchat. Osmaženou cibuli zaprašte kmínem a paprikou, přidejte hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní. Plátky masa vraťte zpátky. Nyní podlijte vodou tak, aby maso bylo ponořené (ne víc!), a znovu promíchejte. Přiklopte poklicí a pozvolna duste doměkka (klidně i dvě hodiny).

Čerstvé houby očistěte a vložte do omáčky asi patnáct minut před koncem, sušené můžete přidat současně s masem, nejdéle však třicet minut před koncem dušení. Podávejte se šťouchanými bramborami nebo karlovarským knedlíkem. Můžete posypat trochou jemně nasekané petrželky.

Jaké vychytávky na maso na houbách doma uplatňujete vy?

Načítám