Článek
Pojďte si připravit tuhle dobrotu pěkně krok za krokem a uvidíte, že s nechvalně proslulou UHO ze školní jídelny nemá pranic společného! Ale jindy můžete vyzkoušet i poctivou UHO, která vás nadchne!
Znojemská omáčka s hovězím masem
Na 4 až 6 porcí:
- 800 až 1 000 g hovězího masa (dala jsem levnější zadní, ale skvělá je i loupaná plec) -
- 100 g špeku -
- 2 lžíce sádla -
- 2 velké cibule -
- 2 lžíce plnotučné hořčice -
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky -
- 6 nakládaných okurek -
- lák z okurek -
- sůl a pepř -

Na dnešní vaření nepotřebujete žádné zvláštní ingredienceFoto: Eva Malúšová
Postup
01.
Polovinu špeku nakrájejte na tenké špalíčky a dejte zamrazit – bude se vám s ním mnohem lépe pracovat. Po vláknu pak maso našpikujte (rozkrojila jsem maso na dva menší kusy, aby se snáze špikovalo i lépe vešlo do hrnce) a ze všech stran zprudka orestujte na rozpáleném sádle.

Když na špalíčky pokrájený špek zmrazíte, bude se vám s ním mnohem lépe pracovatFoto: Eva Malúšová

Maso po vláknu našpikujte a ze všech stran opečte na rozpáleném sádleFoto: Eva Malúšová
02.
Maso vyndejte z tuku a ve výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Opečenou cibuli zasypejte moukou a za stálého míchání jednu až dvě minuty restujte. Přidejte hořčici a ještě chvíli opékejte.
03.
Do hrnce vraťte maso, přilijte asi 100 ml láku z okurek a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Osolte a pod pokličkou povařte asi dvě hodiny do změknutí (záleží na kvalitě a typu masa), čas si můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce.

Ve výpeku nechte změknout cibuli, zasypejte ji moukou a po chvíli opékání přidejte i trochu hořčiceFoto: Eva Malúšová
04.
Mezitím na kostičky pokrájejte zbylý špek, nechte ho vyškvařit, většinu sádla slijte pro jiné použití a přidejte okurky. Zde jsou velké dohady, jestli se mají krájet na kostičky, proužky či snad plátky, já jsem každopádně zvolila variantu půlkoleček. Okurky prohřejte na pánvi se špekem.

Do omáčky zatím použijete jen trochu láku – samotné okurky přijdou na řadu až na závěrFoto: Eva Malúšová
05.
Z omáčky vyndejte maso a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka (poctivější kuchaři ji propasírují přes sítko, ale v případě znojemské je to zbytečná práce). Do hladké omáčky vmíchejte okurky se špekem, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s masem pokrájeným proti vláknu. Jako přílohu podávejte rýži či oblíbený knedlík: karlovarský, houskový nebo třeba perníkový!

Omáčku stačí jen promixovat, s pasírováním neztrácejte čas. Vmíchejte okurky a kostičky opečeného špeku a dochuťte čerstvě mletým pepřemFoto: Eva Malúšová
JAKOU SI VYBERETE PŘÍLOHU?

Špikované hovězí maso, výrazná omáčka a nadýchaný knedlík… Už aby byl víkend!Foto: Eva Malúšová
Nejlepší nakládané okurky: Takhle zůstanou krásně křupavé!