Článek
Pojďte si připravit tuhle dobrotu pěkně krok za krokem a uvidíte, že s nechvalně proslulou UHO ze školní jídelny nemá pranic společného! Ale jindy můžete vyzkoušet i poctivou UHO, která vás nadchne!
Znojemská omáčka s hovězím masem
Na 4 až 6 porcí:
- 800 až 1 000 g hovězího masa (dala jsem levnější zadní, ale skvělá je i loupaná plec) -
- 100 g špeku -
- 2 lžíce sádla -
- 2 velké cibule -
- 2 lžíce plnotučné hořčice -
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky -
- 6 nakládaných okurek -
- lák z okurek -
- sůl a pepř -
Postup
01.
Polovinu špeku nakrájejte na tenké špalíčky a dejte zamrazit – bude se vám s ním mnohem lépe pracovat. Po vláknu pak maso našpikujte (rozkrojila jsem maso na dva menší kusy, aby se snáze špikovalo i lépe vešlo do hrnce) a ze všech stran zprudka orestujte na rozpáleném sádle.
02.
Maso vyndejte z tuku a ve výpeku nechte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Opečenou cibuli zasypejte moukou a za stálého míchání jednu až dvě minuty restujte. Přidejte hořčici a ještě chvíli opékejte.
03.
Do hrnce vraťte maso, přilijte asi 100 ml láku z okurek a tolik vody, aby bylo maso ponořené. Osolte a pod pokličkou povařte asi dvě hodiny do změknutí (záleží na kvalitě a typu masa), čas si můžete až o polovinu zkrátit použitím tlakového hrnce.
04.
Mezitím na kostičky pokrájejte zbylý špek, nechte ho vyškvařit, většinu sádla slijte pro jiné použití a přidejte okurky. Zde jsou velké dohady, jestli se mají krájet na kostičky, proužky či snad plátky, já jsem každopádně zvolila variantu půlkoleček. Okurky prohřejte na pánvi se špekem.
05.
Z omáčky vyndejte maso a tyčovým mixérem ji rozmixujte dohladka (poctivější kuchaři ji propasírují přes sítko, ale v případě znojemské je to zbytečná práce). Do hladké omáčky vmíchejte okurky se špekem, dochuťte čerstvě mletým pepřem a podávejte s masem pokrájeným proti vláknu. Jako přílohu podávejte rýži či oblíbený knedlík: karlovarský, houskový nebo třeba perníkový!
JAKOU SI VYBERETE PŘÍLOHU?
Nejlepší nakládané okurky: Takhle zůstanou krásně křupavé!