Článek
Zapomeňte na nakládání masa do láku přes noc! Jde to i jinak. Upečte si sekanou, bude se hodit i na další den a výpek použijete na dochucení omáčky. A co se zbylým časem? Pusťte se do domácích kynutých knedlíků jako od babičky. Jejich příprava není složitá a rodina vaši snahu jistě ocení.
Sekaná se svíčkovou omáčkou a knedlíky
Na 4–6 porcí sekané potřebujete: 3 plátky toastového chleba, 100 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1 kg mletého masa (mix vepřového a hovězího), 2 menší cibule, 2 lžíce plnotučné hořčice, po lžičce drceného kmínu a sladké papriky, lžíci oregana a majoránky, pepř, sůl, strouhanku na zahuštění
Na svíčkovou omáčku: lžíci másla, 1 cibuli, 2 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 plátky citronu, 5 cm dlouhý kořen zázvoru, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 3 kuličky jalovce, lžičku soli, 2 lžíce octa, 600 ml hovězího vývaru, šťávu z citronu, cukr, smetanu na dochucení
Na kynuté houskové knedlíky: 250 ml mléka, špetku cukru, 10 g droždí, 500 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, housku
DALŠÍ TIPY NA SKVĚLÁ JÍDLA
Postup: Připravte sekanou. Toastový chléb nakrájejte na malé kostičky, vložte je do mísy, přidejte mléko s rozšlehaným vejcem a namáčejte. Orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na trošce oleje a přidejte ji k promíchanému a vychlazenému mletému masu. Přidejte namočený chléb, hořčici, koření, sůl a pepř. Zamíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Vypracujte dvě šišky, přendejte je do pekáčku, podlijte troškou vody. Do každé zapíchněte po dvou párátkách – stačí jen do poloviny párátka, sekaná bude lépe držet tvar. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 50 minut. Vyndejte párátka, nechte sekanou trošku vychladnout a nakrájejte ji na plátky.
Na omáčku v hrnci zpěňte na másle nasekanou cibuli, přidejte očištěnou a na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujte. Vložte plátky citronu, očištěný zázvor a koření. Zalijte vývarem. Vmíchejte sůl a ocet. Vařte při nižší teplotě do změknutí zeleniny, asi 25 minut. Odstraňte zázvor, bobkové listy a kůru z citronu. Vmíchejte výpek ze sekané. Omáčku rozmixujte dohladka. Přendejte do rendlíku, přiveďte k varu, dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu, cukrem a zjemněte smetanou.
Na knedlíky nechte v teple vzejít kvásek ze 50 ml vlažného mléka, cukru a droždí. Do mísy nasypte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. Nechte pět minut odpočinout. Poté přidejte na malé kostičky nakrájenou housku a vypracujte těsto. Dejte ho do tepla na 30 minut kynout. Poté těsto přendejte na pomoučněný vál a vypracujte dvě šišky. Vařte je ve velkém hrnci v osolené vodě osm minut z každé strany – celkem 16 minut. Knedlíky vyndejte, propíchněte párátkem a krájejte ideálně režnou nití.
Sekanou podávejte se svíčkovou omáčkou a knedlíky.
SEKANOU MILUJEME, A VY?
Tip: Svíčkovou omáčku provoní bylinky jako tymián a šalvěj. Na závěr se do omáčky nebojte přidat doma připravený karamel. Sekanou během pečení potírejte vodou, nebude tolik praskat.
Tak co, vyzkoušíte tuhle možnost? Anebo nedáte dopustit na odlehčenou klasiku?