Článek
Postup
01.
Pokud do jídla nechcete přidávat zbytečně moc tuku, špek nebo slaninu pokrájejte na kostičky, nechte s trochou sádla pomalu vyškvařit, vyndejte a maso pak orestujte na tomto tuku. Já takto opékám i párky (2 až 4 nožičky) – pokrájím je na kolečka, orestuji na tuku ze slaniny a opět vyndám stranou, ale klidně je dejte do omáčky jen tak.
02.
Z hovězího se hodí jak roštěnec, tak pěkné zadní, u kterého jen počítejte s delší dobou vaření. Maso pokrájejte kolmo na vlákna na asi 1,5 cm tlusté medailonky a z obou stran pořádně osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a potřete dijonskou hořčicí. Plátky zprudka z obou stran po částech dozlatova opečte a vyndejte ke slanině.
03.
Do výpeku (v případě potřeby přidejte trochu sádla) vhoďte najemno pokrájenou cibuli. Tu pozvolna opékejte 10 až 15 minut dozlatova, díky tomu bude mít omáčka skvělou chuť. Do hrnce vraťte maso a slaninu, přidejte ještě asi 2 lžíce hořčice, osolte a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Přiklopte a vařte nebo pečte v troubě při 180 °C doměkka, vše záleží na kvalitě masa – dobré roštěné může stačit i hodina, u zadního to budou spíše dvě, zašvindlovat pak můžete s tlakovým hrncem, který čas vaření zkrátí asi o polovinu.
04.
Mezitím natvrdo uvařte vajíčka a spolu s okurkami pokrájejte na kostičky. Když je maso měkké, obojí spolu s párky vmíchejte do omáčky a dochuťte čerstvě mletým pepřem a trochou nálevu z okurek. Podávejte s rýží nebo s čím jste zvyklí. Pro hodobožovou verzi můžete omáčku zahustit i kelímkem šlehačky.
Pokud se přeci jen chcete pustit do tradiční verze, zde máte návod, jak španělské ptáčky uvařit a umotat.