Hlavní obsah
3,1
(164)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Není větší demotivace než po hodinovém motání španělských ptáčků sledovat, jak je rodina na talíři opět preparuje na původní ingredience. Ušetřete práci sobě i těmto nevděčníkům a uvařte ptáčky jako omáčku – vztahy se strávníky to jedině zlepší a chuti v omáčce se navíc mnohem lépe propojí. Líným kuchařům zdar!

30 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na omáčku (z masa se hodí i zadní hovězí a místo slaniny špek)
  • 800 g hovězí roštěné
  • 6 lžic plnotučné hořčice
  • 4 ks cibule
  • 120 g slaniny
  • 2 ks dobrecínských párků
  • 5 ks kyselých okurek
  • 5 ks vejce
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Pro extra poctivou omáčku
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
Článek

Postup

01.

Pokud do jídla nechcete přidávat zbytečně moc tuku, špek nebo slaninu pokrájejte na kostičky, nechte s trochou sádla pomalu vyškvařit, vyndejte a maso pak orestujte na tomto tuku. Já takto opékám i párky (2 až 4 nožičky) – pokrájím je na kolečka, orestuji na tuku ze slaniny a opět vyndám stranou, ale klidně je dejte do omáčky jen tak.

02.

Z hovězího se hodí jak roštěnec, tak pěkné zadní, u kterého jen počítejte s delší dobou vaření. Maso pokrájejte kolmo na vlákna na asi 1,5 cm tlusté medailonky a z obou stran pořádně osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a potřete dijonskou hořčicí. Plátky zprudka z obou stran po částech dozlatova opečte a vyndejte ke slanině. 

03.

Do výpeku (v případě potřeby přidejte trochu sádla) vhoďte najemno pokrájenou cibuli. Tu pozvolna opékejte 10 až 15 minut dozlatova, díky tomu bude mít omáčka skvělou chuť. Do hrnce vraťte maso a slaninu, přidejte ještě asi 2 lžíce hořčice, osolte a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo vše ponořené. Přiklopte a vařte nebo pečte v troubě při 180 °C doměkka, vše záleží na kvalitě masa – dobré roštěné může stačit i hodina, u zadního to budou spíše dvě, zašvindlovat pak můžete s tlakovým hrncem, který čas vaření zkrátí asi o polovinu.

04.

Mezitím natvrdo uvařte vajíčka a spolu s okurkami pokrájejte na kostičky. Když je maso měkké, obojí spolu s párky vmíchejte do omáčky a dochuťte čerstvě mletým pepřem a trochou nálevu z okurek. Podávejte s rýží nebo s čím jste zvyklí. Pro hodobožovou verzi můžete omáčku zahustit i kelímkem šlehačky.

Pokud se přeci jen chcete pustit do tradiční verze, zde máte návod, jak španělské ptáčky uvařit a umotat.

Načítám