Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si připravíte kvásek. Čerstvé droždí rozdrobte, přidejte cukr a zalijte polovinou teplého (nikoli horkého) mléka. Směs promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě (trvá to cca 10 minut).
02.
Ve větší míse smíchejte mouku se solí a poté přidejte olej, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Směs promíchejte a zpracujte v těsto tak, abyste do něj dostali co nejvíc vzduchu a mohlo dokonale nakynout. Můžete pracovat rukama, ale i využít hnětací robot.
03.
Zpracované těsto zase přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 30 až 40 minut.
04.
Nakynuté těsto rozdělte na 2 části. Každou část lehce rozválejte do tvaru pizzy.
05.
Rozválené pizzy potřete rajčatovým sugem, které koupíte již hotové nebo si jej můžete připravit z rajčatového protlaku, oregana, česneku a soli. Pizzu dále obložte vašim oblíbeným salámem, rajčaty, olivami a posypte tvrdým nastrouhaným sýrem. Na závěr vytvořte do každé pizzy 2 důlky, do kterých rozklepněte 2 vejce.
06.
Obložené pizzy pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.
Vyzkoušejte také naše recepty na dietní pizzy: tvarohovou nebo cizrnovou. A víte vůbec, jak a kdy vznikla první pizza?