Článek
Pravlastí kávovníku je africký kontinent – Etiopie. Odtud se káva dostala do Arábie a pak dále do Evropy. Za vonným kafíčkem se tedy můžete vydat daleko do světa. Co vás může na takových cestách překvapit, je způsob, jakým se v jednotlivých zemích tento lahodný nápoj pije. Ten se totiž leckdy výrazně liší.
Češi rádi turka i espresso
První kavárna na našem území byla otevřena roku 1702 v Brně, ovšem dlouhé roky byla káva výsadou bohatých. Kávovary byly pro mnohé rodiny cenově nedostupné, a tak pravděpodobně vznikla tradice „českého turka“, kdy mletou kávu zalijete vodou těsně před bodem varu. S přípravou pravé turecké kávy to ovšem nemá nic společného. Velice populární je u nás i káva instantní a hodně oblíbenou přísadou je u Čechů mléko. „Velkým trendem poslední doby jsou kávové nápoje s mlékem. Lidé chtějí s kávou více experimentovat a my jim to rádi umožníme. Moderní kávovary nabízejí celou řadu receptů s mlékem, ale i kvalitní espresso, které je základem všeho,“ doplňuje Kateřina Holíková, produktová manažerka značky Krups.
Nejlepší espresso jen v Itálii?
Bez espressa v nabídce se dnes neobejde žádný podnik od hospod až po luxusní restaurace, ale nejvíce se klasické espresso pojí s Itálií, kde stroje na jeho přípravu vznikly. Espresso se připravuje ze sedmi gramů pomleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku devět barů a teplotě 90 až 95 stupňů. Nicméně, skvělé espresso si můžete připravit pomocí profesionálních přístrojů i doma, jen to bude něco stát. „Počítejte s tím, že minimální počáteční investice je asi patnáct tisíc, navíc musíte investovat čas do toho, abyste se naučili espresso správně připravit. Ale rozhodně to stojí za to, protože pak jste schopni doma připravit stejnou kávu jako v kavárně,“ říká baristka Petra Veselá.
V Americe přidejte vodu, ve Finsku sýr
Chcete-li si připravit kávu podle amerických zvyků, dolijte do espressa horkou vodu. Tak se totiž správné Caffè Americano připravuje. Pod přezdívkou Americano však často narazíte i na klasickou překapávanou či filtrovanou kávu, která je ve Státech velmi populární. To je u nás věc známá a běžná.
Co vás však asi překvapí, může být příprava finské kávy. Finové jsou v pití kávy velkými přeborníky, jejich typický nápoj se nazývá Kaffeost a podává se sýrem! Speciální sýr juustoleipä se pokládá jak na dno hrnku, tak navrch. Ze dna jej pak můžete vylovit lžičkou.
Podle německých receptů si můžete připravit kávu s rumem a šlehačkou, známá vám bude i u nás hodně oblíbená vídeňská káva, tedy silné espresso s porcí šlehačky vystupující ze šálku.
Inspirujte se exotikou
Chcete-li se dotknout exotiky, zkuste thajskou kávu, nesmí v ní chybět hodně cukru a kondenzované mléko. O něco složitější pro vás bude příprava pravého etiopského nápoje: nad ohněm byste měli na pánvi upražit zelená zrna a potom je v hmoždíři rozdrtit na prášek. Ten nasypte do konvice, ve které se pomalu ohřívá voda. Když dojde k varu, rozlijte kávu do miniaturních šálků. Podle vietnamských tradic byste do kafíčka měli přidat žloutek, sladké kondenzované mléko a cukr, do marockého pro změnu nasypte sezamová semínka, černý pepř a muškátový oříšek.
Je libo pravá turecká káva?
Turci mají pořekadlo „Jeden šálek kávy znamená čtyřicet let úcty“ a jejich káva byla v roce 2013 dokonce zapsána do Reprezentativního seznamu nemateriálního kulturního dědictví lidstva UNESCO. Opravdovou tureckou kávu uvaříte z kávy umleté na prach v džezvě, kde ji musíte nechat třikrát vzkypět. Je to káva černá a silná. Můžete ji zjemnit kardamomem nebo skořicí, podávat byste ji měli v maličkých šálcích bez držátka naplněných napěněnou voňavou tekutinou pouze do dvou třetin.
Tak který recept vás zaujal?