Článek
Postup
01.
Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (na každý řízek budete potřebovat přibližně jednu středně velkou bramboru). Vymačkejte z nich přebytečnou bramborovou šťávu, přidejte vejce, prolisovaný česnek a majoránku promnutou mezi prsty a vše řádně osolte a opepřete. Přisypejte mouku a vypracujte klasické bramborákové těsto.
02.
Vepřové maso (hodí se kýta, ořech nebo panenka) nakrájejte na tenčí řízky a jemně naklepejte. Já jsem použila vepřovou panenku, nakrájela jsem ji na řízky silné asi 1,5 cm a naklepala je klouby ruky. Z obou stran osolte a opepřete.
03.
V pánvi rozpalte vyšší vrstvu sádla na středně vysokou teplotu. Lžící klaďte do rozpáleného tuku bramborákové těsto a rozetřete ho na tenčí placku o trochu větší než plátek masa. Na placku hned položte maso a zakryjte ho další tenkou vrstvou těstíčka.
04.
Zvolna smažte asi 5 minut, až bude spodní strana osmažená dozlatova a dokřupava, poté pomocí obracečky opatrně otočte na druhou stranu a dál smažte dalších 5 až 6 minut, až bude bramborák křupavý a maso propečené. Smažíte-li zvolna, maso se stihne propéct, zatímco bramboráky zezlátnou. Pro vědecké typy s kuchyňským teploměrem: vnitřní teplota masa bude přibližně 64–65 °C.
05.
Osmažené řízky nechte krátce okapat na kuchyňském ubrousku a podávejte nejlépe ihned s miskou kysaného zelí a sklenicí vychlazeného piva.
Klasické bramboráky vám nechutnají? Zkuste bramborák na plech v troubě, nebo bramboráky se sýrem bez mouky, inspirované bulharskou kuchyní. Skvělé jsou i houboráky: bramboráky s houbami.