Článek
Postup
01.
Domácí máslové briošky můžete samozřejmě upéct i bez barviva, pokud je ovšem chcete mít černé, máte (kromě potravinářského barviva) 2 přírodní možnosti, jak je obarvit: aktivním uhlím a sépiovým inkoustem. To první seženete v každé lékárně a na celou dávku stačí rozmixovat 3 gramy (asi 12 tabletek, takže v každé housce není ani čtvrtina dávky uhlí, která se při obtížích užívá několikrát denně) a rozmíchat s troškou vody. Sépiové barvivo seženete v rybárnách, na internetu a ve velkých supermarketech a na celou dávku vám budou bohatě stačit 2 sáčky (tedy 2 x 4 gramy).

Živočišné uhlí seženete v lékárnách, sépiové barvivo pak v obchodech s rybamiFoto: Jakub Jurdič
02.
Sáček droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a vlijte do mísy (pokud máte robota s hnětacími háky, pak rovnou do něj) k mouce, vejcím, rozpuštěnému máslu a soli.

U sušeného droždí vám odpadne příprava kvásku – vše jen smícháteFoto: Jakub Jurdič
03.
Rukama nebo pomocí robota pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto.

Pokud máte stolního robota, veškerou práci s hnětením odvede za vásFoto: Jakub Jurdič
04.
Nyní můžete do těsta přidat barvivo viz Krok 1. My jsme ho rozdělili na půl. Jednu část jsme obarvili uhlím a druhou část sépií.

První část jsem obarvila uhlím rozpuštěným v trošce vody, druhou pak sépiovým inkoustemFoto: Jakub Jurdič
05.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu v teple kynout. Skvěle to jde ve vypnuté troubě, kterou předem lehce vyhřejete.

Po vykynutí těsto zdvojnásobí svůj objemFoto: Jakub Jurdič
06.
Vykynuté těsto rozdělte na 12 částí a z každého vytvarujte kuličku, spoje se pokuste dělat na její spodní části. Klaďte v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou nebo ještě lépe potravinářskou fólií a nechte další hodinu kynout.

Hladkého povrchu housek dosáhnete, když každou kuličku nejprve vytvarujete mezi palcem a ukazovákem a vše spojíte jako měšec na spodní části bulkyFoto: Jakub Jurdič
07.
Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut.

Vykynuté housky potřete vajíčkem a posypejte sezamem (já dala černý i světlý)Foto: Jakub Jurdič
08.
A výsledek? Ačkoli se ve světě častěji setkáte s houskami obarvenými sépií, nám se více líbily ty s živočišným uhlím. Měly sytější barvu a lépe vykynuly. Nemluvě o tom, že uhlí stojí zlomek ceny sépiového inkoustu! Během přípravy těsta byla sépie lehce cítit, po upečení už na chuti nepoznáte ani jedno.

Vpravo nahoře vidíte housky se sépií, dole pak s uhlím. Ty mi lépe vykynuly i měly hezčí barvuFoto: Jakub Jurdič
09.
Housky naplňte zeleninou a oblíbenými burgery nebo šťavnatým trhaným kuřecím masem. Hodit se bude i domácí majonéza, hořčice a kečup.

Houstičky klamou tělem – krásně chutnají po másle a na jazyku se přímo rozplývají!Foto: Jakub Jurdič