Článek
Nemusíte zapínat troubu, žhavit pánev ani nic zdlouhavě krájet a mazat. Zkrátka jen nasypete do misky a přidáte buď mléko, nebo jogurt. Nejen díky super rychlé přípravě jsou cereálie oblíbenou snídaní a často i svačinou. Pokud si je dopřáváte mimo jiné i kvůli hubnutí, dejte si trochu práce s výběrem, nebo dokonce přípravou – jezte jen takové, které mají skutečně dobré výživové hodnoty.
Červenou má křupavé müsli
Největším problémem drtivé většiny cereálií, dostupných v běžných prodejnách, jsou přílišné dávky přidaného cukru a vysoká kalorická hodnota. Některé druhy zapékaného (někdy také „křupavého“) müsli jsou až ze čtvrtiny tvořené jednoduchými cukry a 100 gramů obsahuje i 450 kcal (pro představu: stejné množství čokolády má něco přes 500 kcal). To z nich dělá nanejvýš o něco zdravější pamlsek, rozhodně však ne vyváženou snídani patřící k hubnutí a přiměřenému jídelníčku.
Příliš mnoho cukru, někdy až 30 gramů na 100 gramů, má prakticky většina dětských cereálií – jde o všelijaké čokoládové či pestrobarevné kuličky, cereální polštářky s náplní, čokoládové mušličky a podobně.
Ani cornflakes nejsou dobrá volba
Vedle ale šlápnete i s lupínky, které jsou opatřeny jogurtovou či jinou polevou. Ty kromě nadmíry cukru obsahují i nezanedbatelnou dávku problematických tuků, tedy nasycených mastných kyseliny. Nelze doporučit ani oblíbené kukuřičné cornflakes. Kromě toho, že se v porci někdy nalézá až denní dávka soli, neobsahují takřka nic prospěšného. Vlákniny mají opravdu podobně jako kobliha – takže nic moc.

Většina kupovaných snídaňových cereálií má příliš mnoho cukru, tuku a někdy i soliFoto: artem evdokimov, Shutterstock.com
Trvejte na vláknině
Co prospěšného od cereálií očekávat? Především vlákninu, tedy nestravitelnou složku stravy, která navozuje pocit sytosti a podporuje správné zažívání. Právě dlouhotrvající sytost je při dietě nesmírně důležitá – předchází přejídání a náporu nezvladatelných chutí. Nejvíce vlákniny najdete v cereáliích vyrobených z celozrnné mouky a pak také v sypaném müsli, které z části tvoří nezpracované ovesné, žitné nebo třeba ječné vločky.
Chcete mít jistotu?
Chcete-li mít naprostou jistotu, že vaše cereálie budou z kvalitních surovin a bez nežádoucích přidaných cukrů, případně dalších látek, budete si je muset připravit sami. Není to ale žádná kovbojka a už vůbec ne drahá záležitost, například domácí müsli vznikne téměř bez práce (a pravděpodobně i levněji): pořiďte si balíček vloček, k tomu oblíbená semínka, oříšky, sušené ovoce, případně si nasekejte hoblinky čokolády, vše promíchejte a uskladněte. Anebo si upečte dietní muffiny z ovesných vloček a borůvek – bez mouky, bez cukru a bez mléka.
Recepty na domácí cereálie
Pokud mezi vaše oblíbené snídaně patří cereálie v podobě čokoládových kuliček, možná vás potěší recept na čokoládové kuličky s proteinovým práškem. Další možnost, jak okouzlit rodinu sladkými cereáliemi a přitom nemuset mít výčitky, jsou domácí cereální čtverečky se skořicí a podmáslím. Snídani pod kontrolou budete mít, když upečete domácí granolu s brusinkami anebo kokosovou granolu s lněným semínkem. A jestli to s dietou myslíte opravdu vážně, vyzkoušejte recept na ovesnou misku s ořechy – tahle snídaně či svačinka je zcela bez cukru a její příprava vám zabere sotva dvě minuty.

Foto: 5PH, Shutterstock.com
Co nejraději snídáte? Máte radši cereálie, nebo dáváte přednost slané omeletě? Jestli hubnete, ale zakládáte si na sladkých snídaních, určitě vás potěší recept na dietní francouzský toast.