Článek
Postup
01.
Oloupané a na kostky pokrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím oloupejte celer (z velké bulvy vám bude stačit půlka), nakrájejte ho na centimetrové plátky a asi 10 minut povařte v okyselené a osolené vodě na skus. Nechte trochu vychladnout.
02.
Omytou okurku nastrouhejte na plátky, zakápněte trochou octa a dochuťte cukrem, solí a čerstvě mletým pepřem. Nechte pustit šťávu, než si připravíte zbytek.
03.
Předvařený celer obalte v klasickém trojobalu: nejprve v hladké mouce, poté v rozšlehaném, osoleném a opepřeném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pozvolna smažte z obou stran v dostatečné vrstvě oleje dozlatova. Přebytečný tuk nechte okapat na papírové utěrce.
04.
Uvařené brambory rozšťouchejte s mlékem (klidně přidejte i kousek másla), dosolte a vmíchejte asi dvě lžíce nastrouhaného čerstvého křenu a pořádnou hrst nasekaných bylinek. Dala jsem kopr a petržel, ale bezvadná je i pažitka. Ochutnejte a případně zřeďte dalším mlékem, dosolte nebo přidejte křen.
05.
Podávejte se skrojkem citronu a domácí tatarkou – majonézu jednoduše smícháte s nasekanou cibulkou a kyselou okurkou a ochutíte worcesterem, čerstvě mletým pepřem, solí a případně trochou hořčice nebo citronu.
Vaříte si doma vegetariánská jídla, nebo máte pocit, že se bez masa nenajíte?