Článek
Postup
01.
Troubu předehřejte na 220°C. Celer oloupejte, nakrájejte na zhruba centimetr široké plátky, a ty pak na jednotlivé hranolky. V míse smíchejte s kokosovým i olivovým olejem, solí, kurkumou, chilli a plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby byly hranolky ze všech stran krásně obalené v oleji a koření. Kurkuma dodá krásně žlutou barvu, takže hranolky připomínají bramborové z friťáku. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 35 minut dozlatova.
02.
Mezitím si připravte burgery: žampiony dobře omyjte a odřízněte z nich nožičku. Potřete je směsí olivového oleje a sójové omáčky a dejte je na posledních 10 minut péct spolu s hranolky.
03.
Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Ze změklých opečených žampionů slejte přebytečnou tekutinu a nechte je trochu vychladnout.
04.
Pak dva kloboučky naplňte avokádovým krémem, obložte lístky baby špenátu, plátky cibulky a rajčete a přiklopte zbylými žampiony tak, aby výsledek vypadal jako lahodný burger. Nakonec ještě povrch posypte sezamovými semínky a můžete podávat.
K burgerům se bezvadně hodí i domácí pálivá omáčka sriracha.