Hlavní obsah
3,0
(38)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Někomu to může připadat jako zrada, jiný si na tom pochutná. O čem je řeč? O hranolcích z celeru místo brambor a chutném burgeru, který ale zení masový, nýbrž vegetariánský.

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Hranolky
  • 1 bulva celeru
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička himálajské soli
  • 1 lžíce mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli
  • 3 lžíce mandlových lupínků
Burgery
  • 4 ks žampionů portobello
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ks avokáda
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka soli
  • 1/2 ks červené cibule
  • 1/2 ks rajčat
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 lžíce sezamových semínek
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220°C. Celer oloupejte, nakrájejte na zhruba centimetr široké plátky, a ty pak na jednotlivé hranolky. V míse smíchejte s kokosovým i olivovým olejem, solí, kurkumou, chilli a plátky mandlí. Důkladně promíchejte, aby byly hranolky ze všech stran krásně obalené v oleji a koření. Kurkuma dodá krásně žlutou barvu, takže hranolky připomínají bramborové z friťáku. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 35 minut dozlatova.

02.

Mezitím si připravte burgery: žampiony dobře omyjte a odřízněte z nich nožičku. Potřete je směsí olivového oleje a sójové omáčky a dejte je na posledních 10 minut péct spolu s hranolky.

03.

Avokádo rozmačkejte vidličkou a smíchejte se špetkou soli a prolisovaným česnekem. Ze změklých opečených žampionů slejte přebytečnou tekutinu a nechte je trochu vychladnout.

04.

Pak dva kloboučky naplňte avokádovým krémem, obložte lístky baby špenátu, plátky cibulky a rajčete a přiklopte zbylými žampiony tak, aby výsledek vypadal jako lahodný burger. Nakonec ještě povrch posypte sezamovými semínky a můžete podávat.

 K burgerům se bezvadně hodí i domácí pálivá omáčka sriracha.

Související témata:

Načítám