Hlavní obsah
3,2
(49)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Dlabání dýní patří k podzimu. Zkuste použít druh hokaido, který se nemusí loupat a pečením dokonale změkne. Tím pak získáte dokonale jemnou přílohu k mletému masu, které jí společným pečením dodá výbornou chuť!

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 kus
Na masovou směs
  • 500 g mletého masa
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 70 ml červeného vína
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na dýni
  • 1 ks dýně
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Sušené houby zalijte v misce vodou a nechte stát asi 60 minut. 

02.

Ve větší pánvi na oleji orestujte najemno nasekanou červenou cibuli a na plátky nasekaný česnek. Když zesklovatí, přidejte kvalitní mleté maso (mix hovězího a vepřového), osolte ho, opepřete a zprudka orestujte. 

03.

Do masové směsi pak přidejte nasekané bylinky – rozmarýn a šalvěj, namočené houby a vše podlijte červeným vínem. To nechte asi 5 minut varem částečně odpařit, pak pánev přiklopte poklicí a maso duste cca 15 minut. 

04.

Mezitím si omyjte střední dýni hokaido, uřízněte vrchní část (tu si schovejte) a vydlabejte ji. 

Foto: Svatava Vašková

Taková večeře nejen báječně chutná, ale i skvěle vypadáFoto: Svatava Vašková

05.

Takto připravenou dýni uvnitř lehce osolte, položte do pekáče nebo zapékací mísy a naplňte ji masovou směsí. Nahoru vraťte oříznutý kus dýně, aby se maso při pečení shora nepřipalovalo. 

06.

Naplněnou dýni lehce pokapejte olejem. Předehřejte troubu na 180 stupňů a dýni pečte přibližně 60 minut. 

07.

Dýně by po této době měla být propečená. Pro jistotou to můžete zkontrolovat nožem, když do ní píchnete, měla by být dokonale měkká. Nakrájejte ji na čtvrtky a servírujte. 

Milujete dýně? Vyzkoušejte krémové polévky, pomazánky, kuře s dýňovým překvapením, dýňové placičky i rizoto. Mrkněte na nejlepší dýňové recepty, které zvládne každý!

Související témata:

Načítám