Hlavní obsah
3,4
(17)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jestli nevíce co s červeným rybízem a marmelády už máte plnou spíž, zkuste toto skvělé pikantní čatní. Výborně se hodí například ke grilovanému masu nebo sýrům.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 zavařovací sklenice
Budete potřebovat
  • 200 g červeného rybízu
  • 2 ks červené cibule
  • 150 g červené papriky
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml červeného vinného octa
  • 120 g želírovacího cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml vody
Článek

Postup

01.

Nejprve na oleji orestujte na měsíčky nasekanou červenou cibuli a na kostičky nakrájenou červenou papriku. Až cibule zesklovatí, přiklopte pánev poklicí a duste ještě asi 5 minut.

02.

Pak k cibulové směsi dejte najemno nakrájený zázvor, česnek a chilli vločky. To zalijte vinným octem, vodou a asi 5 minut odkryté vařte.

03.

Vše zasypte želírovacím cukrem a nechte vařit, dokud se cukr nerozpustí nejméně 5 minut. Nakonec do směsi přidejte červený rybíz a povařte ještě asi 3 minuty. Dle chuti dosolte.

Foto: Svatava Vašková

Je skvělé ke grilovanému masu i sýrůmFoto: Svatava Vašková

04.

Takto připravené čatní rozdělte do skleniček a skladujte v lednici (zde vydrží až 3 týdny), nebo ho zavařte.

Sezona domácích marmelád, kompotů, sirupů a dalších zavařovaných pochutin je v plném proudu. Co všechno se dá z ovoce připravit a jak na to? To vám poradíme v tomto malém průvodci zavařovacích triků.

Načítám