Hlavní obsah
3,5
(13)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Léto je období zaslíbené lehkým pokrmům, jako jsou třeba saláty nebo ryby. A právě rybám se věnujeme v dnešním článku. Zde se dozvíte, jak nejlépe si připravit candáta na másle.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Candát
  • 2 ks filetů z candáta
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
Smetanová omáčka
  • 1/2 dl bílého suchého vína
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Postup

01.

Filety z candáta opláchněte a opatrně osušte, ze strany, kde je kůže, je zlehka nařežte. Z obou stran je osolte. Hladkou mouku smíchejte s trochou mletého kmínu a filety v ní obalte; nezapomeňte mouku ale důkladně oklepat, maso jí má být jen lehce zaprášené.

02.

Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a maso na něm opečte asi 4 minuty ze strany, na které je maso, pak asi 3 minuty z té, na které je kůže. Těsně před tím, než bude ryba hotová, položte navrch masa na plátky nakrájené máslo, aby se rozpustilo a vsáklo do masa.

03.

Plamen ztlumte, rybu z pánve sejměte a odložte ji do tepla. Do výpeku na pánvi nalijte víno a nechte odpařit alkohol. Pak vmíchejte smetanu, nechte ji projít varem, aby zhoustla a omáčku dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a případně přimíchejte i nasekanou pažitku. Rybu podávejte se šťouchanými bramborami a omáčkou.

Smetanovou omáčku můžete také vyměnit za smetanové zelí a podávat ho s filety z candáta.

Související témata:

Načítám