Hlavní obsah

Bylinky pro vaše játra. Ozdravte je na počkání

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Určitě víte, jak vypadá zdravý jídelníček, dodržovat ho neustále je ale prakticky téměř nemožné. Občasné narozeninové přejídání, pár skleniček alkoholu nebo zastávka ve fast foodu vašemu tělu rozhodně neuškodí, není od věci ale vyvážit neřesti i něčím, co vašemu organismu naopak prospěje. Skvělé jsou k tomu bylinky.

Článek

Vše, co svému tělu dopřejete, dokáže rozdělit na to, co zužitkuje, a na zbytečný odpad. Toho se zbavuje neustále. „Detoxikace v těle by měla probíhat automaticky, ale současný způsob života jí zrovna nepomáhá. Špatné stravovací návyky, nedostatečný pohyb, stres a znečištěné životní prostředí dennodenně zamořují váš organismus toxickými látkami. A toxiny negativně ovlivňují kvalitu vašeho života,“ vysvětluje všeobecná lékařka Dana Gogová z Topoľčan.

Pomyslnou čističkou vašeho těla jsou játra, ledviny a střeva. Ty  se mohou samy od sebe regenerovat, výše uvedené faktory ale jejich činnost mohou oslabovat, proto je jim každá očista ku prospěchu. A to jak v případě, že máte trávicí potíže, tak třeba po nemoci zmíněných orgánů. Jaké bylinky přinesou úlevu?

Při akutních potížích pomůže hořká chuť

Při trávicích potížích a pocitu přetížených jater, žlučníku a ledvin pomáhají bylinky s vysokým podílem hořčinů, silic a tříslovin. Ty totiž pozitivně ovlivňují žaludeční sekreci a produkci žluči, čistí střeva i močové cesty. „Do této skupiny patří mnoho bylin, například puškvorec, řebříček, křen, pelyněk, zeměžluč, lékořice, máta nebo heřmánek,“ jmenuje některé z léčivých bylin Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. Čaje z těchto bylin by se měly užívat nejlépe patnáct minut před jídlem. Co když vás ale trápí i další neduhy?

Foto: conzorb, Shutterstock.com

Hořké bylinky možná nechutnají, trávení je ale miluje. Zmírněte jejich chuť aromatickými bylinami nebo medemFoto: conzorb, Shutterstock.com

Dobromysl obecná pro lepší trávení

V kořence ji budete mít spíše pod jménem oregano. Do jídla se přidává pro svou schopnost podpořit trávení, stimuluje funkci žlučníku, střev a jater, má antioxidační schopnosti a posiluje imunitu. Zkuste si z natě připravit čaj, stačí 2 lžičky sušené natě na jeden šálek. Tři minuty povařte a nechte patnáct minut louhovat, poté můžete dosladit nebo přidejte další bylinky (např. mátu, mateřídoušku, meduňku), které zmírní hořkou chuť nápoje. Čaj můžete popíjet třikrát denně před jídlem, pomáhá i na bolest hlavy a zubů, při zahlenění nebo rozhozené menstruaci.

Líska obecná po žloutence

Z lísky vám zachutnají nejen ořechy. „Gemmoterapeutikum neboli tinktura z pupenů lísky působí jako antisklerotikum na játra a doléčuje po virové žloutence,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Z listů si zas připravíte čaj, stačí spařit dvě lžičky suchých listů na šálek vody. Má celkově očistný účinek, je vhodný i při virových onemocněních, protože usnadňuje dýchání a zlepšuje funkci plic. Uleví i podrážděnému trávení, při plynatosti, průjmech i křečích.

Foto: ON-Photography Germany, Shutterstock.com

Z listů lísky lze připravit i odvar a využít ho pro obklady, které uleví při infekci močových cestFoto: ON-Photography Germany, Shutterstock.com

Kotvičník zemní pro posílení

Z rostliny se využívá kořen, plody a především nať. Známý je pro své afrodiziakální účinky, platí ale i na deprese, chrání srdce, ulevuje ledvinám, játrům, čistí močové cesty. Pomůže i při trávicích potížích, zlepšuje peristaltiku střev a podporuje vylučování žluči a žaludečních šťáv. Na čaj stačí jedna čajová lžička na půl litru vody, povařte půl hodiny, pijte třikrát denně.

Foto: NOPPHARAT7824, Shutterstock.com

Kotvičník reguluje hormonální pochody v těle, umí zmírnit i nepříjemné projevy menopauzyFoto: NOPPHARAT7824, Shutterstock.com

Bříza bělokorá pro játra i ledviny

Všudypřítomný strom je doslova elixírem zdraví. „Jaterní funkce stimuluje například tinktura z břízy známá pro své silné čisticí schopnosti,“ radí bylinkářka Podhorná. Koupit můžete i březovou šťávu, která podporuje činnost jater, ledvin a střev. Z čerstvých i sušených listů lze připravit také čaj, stačí dvě polévkové lžíce na čtvrt litr vody, louhujte následně patnáct minut. Čaj, který můžete pít třikrát denně až tři týdny, pomáhá i při dně, revmatismu, onemocnění ledvin i akutních zánětech močových cest.

Čekanka obecná na bolest žlučníku

Játrům prospívají listy i kořen čekanky. Odvar ale uleví i při močových zánětech, bolestech žlučníku, posiluje játra a celkově regeneruje a zklidňuje trávení. Lžičku sušené směsi povařte deset minut ve čtvrt litru vody, pijte ráno a večer.

Z pampelišky nejen med

Z květu smetanky lékařské lze připravit chutný med, z kořene nebo hořkých listů zas čaj, který čistí játra, optimalizuje tvorbu žluči, ulevuje při bolestech žlučníku. Stačí zalít čajovou lžičku sušených listů čtvrt litrem vody a nechat pět minut louhovat. Na nápoj z kořene pampelišky stačí povařit čtvrt lžičky sušeného kořene deset minut v půl litru vody a nechat půl hodiny louhovat. Hodí se pít před jídlem a ráno navíc i po snídani.

Načítám