Článek
Vše, co svému tělu dopřejete, dokáže rozdělit na to, co zužitkuje, a na zbytečný odpad. Toho se zbavuje neustále. „Detoxikace v těle by měla probíhat automaticky, ale současný způsob života jí zrovna nepomáhá. Špatné stravovací návyky, nedostatečný pohyb, stres a znečištěné životní prostředí dennodenně zamořují váš organismus toxickými látkami. A toxiny negativně ovlivňují kvalitu vašeho života,“ vysvětluje všeobecná lékařka Dana Gogová z Topoľčan.
CO ŠKODÍ JÁTRŮM:
Pomyslnou čističkou vašeho těla jsou játra, ledviny a střeva. Ty se mohou samy od sebe regenerovat, výše uvedené faktory ale jejich činnost mohou oslabovat, proto je jim každá očista ku prospěchu. A to jak v případě, že máte trávicí potíže, tak třeba po nemoci zmíněných orgánů. Jaké bylinky přinesou úlevu?
Při akutních potížích pomůže hořká chuť
Při trávicích potížích a pocitu přetížených jater, žlučníku a ledvin pomáhají bylinky s vysokým podílem hořčinů, silic a tříslovin. Ty totiž pozitivně ovlivňují žaludeční sekreci a produkci žluči, čistí střeva i močové cesty. „Do této skupiny patří mnoho bylin, například puškvorec, řebříček, křen, pelyněk, zeměžluč, lékořice, máta nebo heřmánek,“ jmenuje některé z léčivých bylin Ivana Kabelková, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan. Čaje z těchto bylin by se měly užívat nejlépe patnáct minut před jídlem. Co když vás ale trápí i další neduhy?
Dobromysl obecná pro lepší trávení
V kořence ji budete mít spíše pod jménem oregano. Do jídla se přidává pro svou schopnost podpořit trávení, stimuluje funkci žlučníku, střev a jater, má antioxidační schopnosti a posiluje imunitu. Zkuste si z natě připravit čaj, stačí 2 lžičky sušené natě na jeden šálek. Tři minuty povařte a nechte patnáct minut louhovat, poté můžete dosladit nebo přidejte další bylinky (např. mátu, mateřídoušku, meduňku), které zmírní hořkou chuť nápoje. Čaj můžete popíjet třikrát denně před jídlem, pomáhá i na bolest hlavy a zubů, při zahlenění nebo rozhozené menstruaci.
Líska obecná po žloutence
Z lísky vám zachutnají nejen ořechy. „Gemmoterapeutikum neboli tinktura z pupenů lísky působí jako antisklerotikum na játra a doléčuje po virové žloutence,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná. Z listů si zas připravíte čaj, stačí spařit dvě lžičky suchých listů na šálek vody. Má celkově očistný účinek, je vhodný i při virových onemocněních, protože usnadňuje dýchání a zlepšuje funkci plic. Uleví i podrážděnému trávení, při plynatosti, průjmech i křečích.
Kotvičník zemní pro posílení
Z rostliny se využívá kořen, plody a především nať. Známý je pro své afrodiziakální účinky, platí ale i na deprese, chrání srdce, ulevuje ledvinám, játrům, čistí močové cesty. Pomůže i při trávicích potížích, zlepšuje peristaltiku střev a podporuje vylučování žluči a žaludečních šťáv. Na čaj stačí jedna čajová lžička na půl litru vody, povařte půl hodiny, pijte třikrát denně.
Bříza bělokorá pro játra i ledviny
Všudypřítomný strom je doslova elixírem zdraví. „Jaterní funkce stimuluje například tinktura z břízy známá pro své silné čisticí schopnosti,“ radí bylinkářka Podhorná. Koupit můžete i březovou šťávu, která podporuje činnost jater, ledvin a střev. Z čerstvých i sušených listů lze připravit také čaj, stačí dvě polévkové lžíce na čtvrt litr vody, louhujte následně patnáct minut. Čaj, který můžete pít třikrát denně až tři týdny, pomáhá i při dně, revmatismu, onemocnění ledvin i akutních zánětech močových cest.
Čekanka obecná na bolest žlučníku
Játrům prospívají listy i kořen čekanky. Odvar ale uleví i při močových zánětech, bolestech žlučníku, posiluje játra a celkově regeneruje a zklidňuje trávení. Lžičku sušené směsi povařte deset minut ve čtvrt litru vody, pijte ráno a večer.
Pomoc z přírody:
Z pampelišky nejen med
Z květu smetanky lékařské lze připravit chutný med, z kořene nebo hořkých listů zas čaj, který čistí játra, optimalizuje tvorbu žluči, ulevuje při bolestech žlučníku. Stačí zalít čajovou lžičku sušených listů čtvrt litrem vody a nechat pět minut louhovat. Na nápoj z kořene pampelišky stačí povařit čtvrt lžičky sušeného kořene deset minut v půl litru vody a nechat půl hodiny louhovat. Hodí se pít před jídlem a ráno navíc i po snídani.