Hlavní obsah

Změna dětského pokoje: vyhoďte zbytečnosti, dejte věcem řád a nechejte místo na zemi

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Mysleli jste si, že dětem pokojíček ještě chvíli vydrží beze změn, ale s novým školním rokem přišlo poznání, že je třeba s ním něco udělat? Pak se bude hodit pár rad odborníků o tom, co do něj dát a co ne.

Článek

Dětský pokojíček by se měl měnit s věkem a tím, jaké má dítě aktuálně povinnosti či záliby. Samozřejmě to ovlivňují i vaše prostorové možnosti, ale je pár zásad, které je dobré dodržovat vždy.

Využijte prostor

Než se do čehokoli pustíte, měli byste v prvním kroku vyřadit všechno, co už dítěti neslouží - od hraček po oblečení. Nechejte děti, aby si samy řekly, co ještě chtějí a co ne. Možná díky tomu bude v pokoji tolik místa, že se budete divit.

Vyřešte drobnosti a dejte pokoji řád

Aby se dal v pokoji držet pořádek a věci byly „schované“, pořiďte organizéry, úložné boxy a krabice. „Organizéry je praktické mít nejenom v zásuvkách, ale také na poličkách nebo pracovním stole. Pro uložení hraček se hodí plastové boxy, které lze umístit do rohu místnosti, do skříně, popřípadě na poličku,“ říká Lucie Odehnalová ze společnosti Bauhaus. Díky nim bude pokoj vypadat uklizenější a vždy budete vědět, kam sáhnout. Ovšem schovat neznamená zbytečně hromadit, takže třiďte a vyhazujte pravidelně!

Hraní i zábava

I když se snažíte pokoj přizpůsobit hlavně škole a povinnostem, nechejte stále dost místa na hraní a zábavu! Učení i kreativní zábavu symbolizují třeba tabule a nástěnky. „Klasikou jsou tabule pro psaní křídou nebo korkové pro přichycení špendlíkem. Modernější alternativou jsou nástěnky kombinující magnetické uchycení a popisovací fix,“ doplňuje Lucie Odehnalová.

Nezapomeňte na dekorace a doplňky, dětem musí být v pokoji příjemně a s tím pomohou polštáře, měkké deky, obrázky, ale třeba i něco, co bude hezké i výchovné současně – třeba živá květina, o kterou je třeba se pravidelně starat. Vyzkoušejte svěřit dětem oblíbenou řasokouli.

Jaký nábytek do dětského pokojíčku?

Chcete vybavit pokojíček novým nábytkem? V tom případě se rozhodně vyplatí vybrat takový, který s dítětem poroste. Dobrou volbou jsou modulární sestavy. „Nabízejí celou řadu různých kusů nábytku, v průběhu času je můžete obměňovat podle potřeby a stále k sobě vše ladí,“ radí Andrea Štěpánová, marketingová ředitelka společnosti Asko – Nábytek.

Když zařizujete pokoj nejmenším dětem, většinou se neubráníte výraznější barevnosti, ale odborníci radí spíš neutrálnější barvy. Zvažujte i použití pohádkových motivů a oblíbených postaviček, například na tapetách nebo nábytku. Když už, lze vybrat i třeba koberec, povlečení, deku nebo samolepku.

Rozdělte pokoj na zóny

Aby nebyl pokojíček jen prostorem s náhodně postaveným nábytkem, je dobré ho při zařizování rozdělit na zóny podle účelu:

  • Odpočinková či spací – do té patří postel s kvalitní matrací, může to být i palanda. Pokud je místo, může tam být i křeslo, taburet nebo sedací pytel.
  • Pracovní – zásadní je stůl s dostatkem prostoru na práci, ale i to, aby měl dost přirozeného světla a vhodné umělé osvětlení. Patří k němu i co nejkvalitnější židle, která bude pohodlná, ale i podporující zdravý vývoj. „Nábytek, který není přizpůsobený potřebám dítěte, může vést ke špatnému držení těla a to může v pozdějším věku vyústit v chronické bolesti a problémy s pohybovým aparátem,“ říká Martin Kraus ze společnosti Makra Didakta, výrobce nábytku do mateřských a základních škol.
  • Hrací – děti milují si hrát na zemi, takže pamatujte i na koberec, který bude příjemný a praktický na údržbu. Hodí se i sedací vaky či polštáře.

Pokoj pro puberťáka?

Pro dospívající ratolest bude potřeba znásobit úložné prostory úměrně počtu oblečení, kosmetiky a podobně. Dívkám se bude hodit kosmetický stolek, kluci ocení herní křeslo. Většinou přijde i požadavek na větší postel, která se stane místem pro odpočinek, jídlo, studium i sledování filmů nebo hraní her.

Načítám