Hlavní obsah

Ze suterénu 30 m² vznikl krásný byt pro dámu, šetřil se doslova každý centimetr

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Majitelka si přála vytvořit příbytek, kde může přespávat, když čas od času přijede do Brna. Spolu s interiérovou designérkou nízkonákladově zrekonstruovaly nebytový prostor ve funkcionalistické vile ze 30. let minulého století. Vsadily na styl art deco i moderní vychytávky.

Článek

Nebytový prostor o výměře 30 m2 se nachází v řadovém funkcionalistickém činžovním domě ze 30. let minulého století. Dům je zasazený ve svahu a přístupný z obou uličních stran. Z jedné strany je prostor suterénní, druhý vchod leží ve zvýšeném přízemí. Designérka Hedvika Novotná z ateliéru Novodesign navrhla interiér s nádechem art deca, protože tento styl byl v době, kdy se činžovní dům stavěl, velmi rozšířený. Zároveň bylo důležité dostat na malý prostor vše potřebné, protože se počítalo s tím, že v budoucnu se majitelka do bytu nastěhuje nastálo.

Kuchyň v miniverzi

Na tak malém prostoru musíte využít doslova každý centimetr čtvereční. Místo se ušetřilo jednak tím, že majitelka nechtěla televizi ani vanu, a zároveň jí nevadilo mít toaletu v koupelně. A také, což je možná ještě důležitější, netoužila po velké kuchyni. V nově vzniklém dámském budoáru zamýšlí bydlet sama. Vařit plánuje pouze sporadicky, protože kolem je spousta kaváren a restaurací. Autorka interiéru nemusela proto řešit velkou varnou desku, ale stačila indukce se dvěma plotýnkami.

Chytré vychytávky

Dámský budoár částečně koncipovali jako chytrou domácnost. LED pásky v podhledu nebo závěsy tak nyní může majitelka ovládat jak dálkovým ovladačem, tak přes mobilní aplikaci. Majitelka je ale nadšená i z ostatních inovativních řešení. Patří mezi ně například bar vyjíždějící z komody, sklopné police, zasunovací dřezová baterie nebo skrytý úložný prostor za linkou. V kuchyni je i bezdotykové otvírání odpadkového koše, vysavač zabudovaný v soklové liště nebo žehlicí prkno schované v šuplíku. V pracovní desce je také zabudovaná i bezdrátová nabíječka na telefon. Mimo jiné v bytě najdete projekční plátno, které schovali do sádrokartonu.

Sklo i černá barva

Hlavním materiálem je sklo, které našlo ve funkcionalistických stavbách té doby široké uplatnění. V tomto případě jde konkrétně o reliéfní drážkované sklo. V čiré verzi se toto reliéfní sklo opakuje na prosklených dveřích vedoucích do koupelny a na nově postavené příčce, která odděluje koupelnu od zbytku prostor. Reliéfní motiv se nachází i na ostatních zařizovacích prvcích, takže proužky jsou i na celoskleněném umyvadle či závěsných svítidlech. Tmavá část nábytku je z MDF desek, na kterých je nalisovaný akrylát s protiotiskovou úpravou. Nábytek se tedy skvěle udržuje a nejsou na něm vidět otisky prstů.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám