Hlavní obsah

Jedete na dovolenou? Triky, které mohou zachránit vaše pokojovky. Předejte instrukce a vsaďte na led

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

Foto: Kostikova Natalia, Shutterstock.com

V létě je potřeba dopřát rostlinám více péče než v zimních měsících. Zároveň je to ale čas, kdy odjíždíme na delší dovolené a nemůžeme jim věnovat dostatek pozornosti. Co tedy můžete udělat pro své pokojovky, abyste po návratu z dovolené nenašli jen suché pahýly?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každý milovník pokojovek ví, že zatímco v zimě je třeba je zalévat jen párkrát do měsíce, v letních měsících se frekvence zálivky značně zvyšuje. To může způsobovat komplikace při plánování dovolené, především pokud nemáte nikoho, kdo by se zalévání ujal. Ovšem i pokud máte někoho, kdo se o ně postará, může být výsledek stejně nešťastný, jako kdybyste je nechali napospas osudu. Co tedy dělat, abyste po návratu nalezli své zelené oblíbence ve stejném stavu jako před dovolenou?

Instrukce jsou základ

Nezřídka se stává, že pomocník, který dostane rostliny na starost, nadělá více škody než užitku a přelije je. Poté vám většinou nezbývá nic jiného než se rostliny snažit zachránit přesazením nebo nařízkováním. Existuje ale snadný způsob, jak tomu předejít, a to jsou jasné instrukce.

Napište ke každé rostlině papírek, kolik vody potřebuje (např. plná podmiska, pouze 5 ml apod.). Pokud patříte mezi milovníky pokojovek, kteří jich mají mnoho, zkuste k sobě přemístit rostliny se stejnými nároky a ke každé skupině umístit papírek s instrukcemi. Některé druhy, jako jsou kaktusy a sukulenty, mohou snadno zvládnout vaši nepřítomnost, a tak stačí napsat jasný pokyn – nezalévat!

Zásadní je teplota

Důvodů, proč je frekvence zálivky u většiny rostlin v létě kratší, je několik. Především jsou to však delší dny a vyšší teplota, a tak pokud chcete, aby vydržely déle bez zálivky, přemístěte je do chladnější místnosti bez přímého slunce nebo je alespoň mírně zacloňte žaluziemi nebo záclonami. Vydrží tak na vás v pohodě čekat od poslední zálivky týden až deset dní.

Vychytávky, které usnadní život

V dnešní době existuje spousta vychytávek, které zavlažování rostlin usnadní. Populární jsou například různé zavlažovací koule, které vodu do zeminy postupně uvolňují. Pro ty druhy pokojovek, které jsou na zálivku obzvláště náročné, zkuste pořídit samozavlažovací květináče, které při správném použití prodlouží frekvenci zálivky až na dva týdny.

Hitem sociálních sítí se stal také podomácku vyrobený zavlažovací systém, který využívá přirozené vzlínání vody. Na vyvýšené místo umístěte nádobu (například hrnec) s vodou a do něj vložte bavlněné provázky, které vyvedete dolů ke každé rostlině.

  • Tip: Válčíte se zaléváním orchidejí? Zkuste na okraj každého květináče umístit kostku ledu, která dávkuje vodu postupně, a navíc jí obsahuje potřebné množství.
Foto: Nancy Salmon, Shutterstock.com

Kostky ledu orchidejím velmi svědčíFoto: Nancy Salmon, Shutterstock.com

Na velikosti záleží

Velkou roli hraje také velikost květináče i samotné rostliny – větší květináče pojmou více vody, a tak není třeba je zalévat tak často. Pokud máte nějaké opravdu malé rostlinky, které se teprve začínají rozrůstat, zkuste je dát „na hlídání“ k někomu, kdo je jednou za pár dní zaleje. Ideální je vyskládat je v klasických keramických nebo umělohmotných květináčích bez obalu na tác s vyšším okrajem, kam se jednoduše naleje voda. Rostlinky si tak vezmou vody tolik, kolik potřebují, a přebytečná voda se může snadno odpařit.

Nezapomeňte na konkrétní nároky

Každá rostlina je jedinečná, takže co platí pro jednu, nemusí platit pro jinou. Pokud ještě své pokojovky příliš neznáte a jste pěstitel začátečník, nebojte se před dovolenou vyhledat konkrétní nároky na internetu nebo se poraďte se zkušenějšími milovníky rostlin na různých fórech nebo skupinách.

Načítám