Hlavní obsah

Větrák, nebo klimatizace? Při výběru se neřiďte jen cenou, obojí má výhody i nevýhody

Foto: Axel Bueckert, Shutterstock.com

Foto: Axel Bueckert, Shutterstock.com

Léto ještě není ani zdaleka u konce, a i když se má v nejbližších dnech ochladit, podle meteorologů by měly v srpnu teploty opět atakovat třicítku. A pak je k nevydržení nejen venku, ale také doma. Vhodným řešením je ventilátor nebo klimatizace – a obojí má svoje výhody i nevýhody. Podle čeho vybírat?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ve vedrech vzduch většinou „stojí“, takže se někdy ani nedá udělat pořádný průvan. Co pak s tím? Můžete zastínit všechna okna pomocí žaluzií či prostěradel, případně využít kouzlo markýzy a k tomu si dát nohy do lavoru se studenou vodou. Nic z toho však není tak efektivní jako ventilátory nebo klimatizace. Člověk si sice může říct, že to vydrží, jenže horké počasí není jen fyzicky nepříjemné, ale snižuje se při něm také koncentrace a výkonnost, a navíc roste pocit únavy – jenže spát se dá ve vedrech jen těžko. Řešením jsou ventilátory nebo klimatizace. Pro co se rozhodnout?

  • Vybírejte podle velikosti prostoru: Pokud se s horkem potýkáte bez větších problémů nebo máte vysoké teploty jen v malém prostoru, vystačíte si s menším větrákem na stole nebo konferenčním stolku. Jestliže si přejete měnit teplotu na větší ploše, ve více místnostech, nebo dokonce v celém objektu, jediným řešením je klimatizace.

Rozdíly mezi klimatizací a ventilátorem

Kromě pořizovací ceny je rozdíl mezi klimatizací a ventilátorem v tom, jakým způsobem chladí. Ventilátory vzduch rozfoukávají, ale neochlazují ho. „Mají jednodušší chladicí mechanismus: zlepšují cirkulaci vzduchu a přispívají k účinnějšímu odpařování potu,“ vysvětluje Glenn Gault, generální ředitel společnosti Gault Heating & Cooling.

Oproti tomu klimatizace vzduch v místnosti aktivně ochlazuje. Vzduch je přístrojem nasáván, ochlazen pomocí odpařování a poté vypuštěn zpět. Není proto divu, že právě klimatizace jsou nejen náročnější na pořizovací cenu (liší se podle výkonu a začíná na 6 tisících korun), ale také spotřebují víc energie než ventilátory.

Jak vybrat klimatizaci

Nenechte se nalákat na nízkou pořizovací cenu. Základním měřítkem je vždy výkon! „Před nákupem si ověřte příkon a úspornost zařízení, abyste po letním užívání nebyli nemile překvapeni vyúčtováním za elektřinu. Pro zákazníky je rozhodující i hlučnost zařízení. Je potřeba vybírat tak, aby nerušila vás, rodinu nebo třeba sousedy,“ říká Kateřina Simerská ze společnosti Bauhaus. K tomu je nutné počítat také s tím, že klimatizace vyžaduje údržbu, tedy čistění, servis a výměnu filtrů, což také zatíží rodinný rozpočet.

  • Nevýhoda: Necháte-li se unést návalem horka a nastavíte klimatizaci na teplotu, která se od té venkovní radikálně liší, můžete si přivodit nachlazení, bolest hlavy nebo suché oči.

Jak na výběr ventilátoru

Stolní větrák, podlahový ventilátor, sloupový nebo také stropní. Nabídka větráků je takřka nekonečná a liší se výkonem, velikostí, designem a také dodatečnými funkcemi. Některé mají i funkci čističky vzduchu, což ocení zejména astmatici a majitelé domácích mazlíčků. Hodí se zejména tam, kde postačí cirkulace vzduchu namísto jeho ochlazování. Zatímco stolní varianta nabídne lokální osvěžení, sloupové nebo stropní zajistí cirkulaci vzduchu napříč místností.

  • Nevýhoda: Nejedná se o trvalé ochlazení místnosti, protože přístroj jen víří vzduch, který už v místnosti je. Když ho vypnete, teplota se zase vyšplhá vysoko. Navíc existuje riziko, že se v pokoji budou vířit prach i bakterie, což může vést k respiračním onemocněním.

Načítám