Hlavní obsah

V panelákovém bytě chtěli rekonstruovat jen dětský pokoj, nakonec ho předělali kompletně

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původně chtěla jen uzpůsobit dětský pokoj pro teenagera, ale nakonec se z toho stala kompletní rekonstrukce. Byt v panelovém domě v Teplicích o výměře 63 metrů čtverečních dostal zcela novou tvář.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Majitelka bytu oslovila Marka Povolného z architektonického studia Gama s tím, že by ráda zrekonstruovala stávající dětský pokoj pro teenagera. Přála si, aby prostory odpovídaly věku syna a jeho zájmům. Během realizace se ale nakonec rozhodla, že když už, tak pořádně. Byt o výměře 63 m² tedy prošel úplnou proměnou. Zůstala jen podlaha v dětském pokoji a již dříve vyměněná okna a topná tělesa. Vznikly prostory, které jsou lehké, funkční i nadčasové.

Streetstyle a obří žabák

Pokoj pro náctiletého syna se stylově nese v duchu ulice a jeho estetiky. Jde o betonové desky, police jako schody a zejména výrazné graffiti na zdi s podobiznou žabáka, který zaujme obří velikostí, ale i výrazem a rebelskými gesty.

Na tyto výrazové prostředky navazují další části bytu. Použily se betonové stěrky v koupelně, zároveň vyniká stěna v obývacím pokoji, kde odhalili původní panel ze železobetonu. Panel očistili, penetrovali, a protože byl na mnoha místech popraskán, vznikly drážky pro vedení elektrorozvodů. Následně tyto pukliny ošetřili cementem, čímž se zvýraznily, a to vytváří samo o sobě zajímavou abstraktní malbu.

Praktické změny

V koupelně se podařilo do malého půdorysu dostat i sprchový kout, který majitelka postrádala. Díky vloženému drátosklu do stěny pod stropem je zde přítomné i denní světlo. Velmi praktická je také odvětrávaná skříň, která slouží de facto jako miniprádelna.

Předsíň, kde se nacházejí hlavní úložné prostory, odlehčili pomocí zrcadel na bočních stranách skříní. Navíc stěny na chodbě jsou obložené stejným deskovým materiálem jako skříně, díky čemuž se opticky ztrácejí. Za zmínku stojí i akcent černých linek v podobě madel, černých hran, věšáků a vypínačů.

Multifunkční stěna

Styl i celkovou atmosféru bytu vytváří zejména použité materiály, kterými jsou kaučukové šedé podlahy, bílá výmalba, přiznaný štuk v ložnici, světlé dřevo, šedobéžové či bílé desky na truhlářských konstrukcích, zrcadla, drátosklo a beton. K tomu pak černé kontrastní doplňky.

Všechny tyto barvy a materiály se spojily v knihovně v obývacím pokoji. Na této knihovně, televizní stěně a zároveň pracovním koutě jsou zámečnické konstrukce laděny od bílé přes stupně šedi až k černé. Do těchto neutrálních barev vložili sytě žlutou, která se propisuje celým prostorem v podobě doplňků a jemných detailů.

Velký důraz autoři kladli na výtvarnou stránku návrhu, aby navržené konstrukce a výrobky tvořily společně grafiku. Tomu napomáhá i spojující černá linka hran a madel v celém bytě. Proměnou tohoto panelového bytu vznikl vzdušný prostor, který v lecčem předčí i bydlení v moderní novostavbě.

SOUTĚŽ INTERIÉR ROKU

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Podívejte se na vítěze v různých kategoriích za rok 2023.

Načítám