Hlavní obsah

Kdo za vás zalije květiny, až budete na dovolené? Sousedka, slunce nebo pet lahev!

Foto: Khoe, Shutterstock.com

Foto: Khoe, Shutterstock.com

Celý rok se o ně staráte a je logické, že se vám nechce riskovat, že o ně přijdete během dovolené. Řeč je o rostlinách, které máte doma, v truhlíku za oknem, na terase nebo zahrádce. Jak to zařídit, aby přežily bez úhony, než se vrátíte z cest?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před odjezdem na dovolenou je třeba zařídit spoustu věcí, a jednou z nich je rozhodnutí, jak to udělat, aby přežily vaše rostliny. První, co se nabízí, je požádat sousedy nebo příbuzné, ale co když byste klíče od bytu raději nikomu nesvěřovali?

Sousedská výpomoc

Pokud máte takové vztahy se sousedy, že jim s klidem svěříte klíče, pak nemusíte vlastně nic řešit – postarají se o vaše květiny, vyberou poštu ze schránky, vyvětrají a svým pohybem u vás doma třeba i odradí zloděje. Lze samozřejmě také požádat někoho z rodiny nebo známých, kteří alespoň jednou za týden dorazí a tyto věci obstarají.

Společné koupání pokojovek

Mnozí řeší delší nepřítomnost tak, že rostliny odnesou do vany, do které napustí trochu vody a je vystaráno. Tohle řešení má hned několik úskalí:

  • První je to, že většina rostlin vlastně nerada stojí ve vodě, takže může uhynout spíš, než kdyby byly třeba dva týdny na suchu. Příkladem může být například thilandsie, orchideje nebo zamiokulkas. Vlastně se to nelíbí žádné rostlině, která má silnější dužnaté listy, ze kterých se nevypařuje moc vody.
  • Druhým důvodem, proč tato společná koupel nemusí dopadnout dobře, je fakt, že v koupelně bývá velmi málo světla, takže rostliny mohou začít hynout i kvůli tmě. Můžete to vyřešit tak, že je postavíte do nějaké velké nádoby třeba na kuchyňský stůl nebo tam, kde je světlo a místo.
  • Pro vás je toto řešení nepohodlné proto, že musíte manipulovat se všemi rostlinami a většinou se to neobejde bez nepořádku, který těsně před odjezdem na dovolenou uklízet nechcete…
Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Pro každý květináč můžete pořídit zavlažovací systém –⁠⁠⁠ třeba i ten základní, ze kterého voda vzlíná z nádoby knotem do zeminy k rostliněFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Zavlažovací systém

Na rozdíl od společné koupele, kdy rostliny stojí ve vodě, je daleko lepší jim pořídit malý zavlažovací systém. Může ho mít každý květináč nebo truhlík zvlášť a jen pro sebe, ale existují i takové, které lze spojit do soustavy podobné, jakou znáte ze zahrady –⁠⁠⁠ pak je potřeba snést květináče s rostlinami na jedno místo v jednom pokoji. Pak je potřeba dát pod ně nepropustnou podložku, která zadrží případnou přebytečnou vodu. Opět pak pamatujte na dostatek světla na takovém místě.

  • Systémy mohou být buď mechanické, tedy takové, které nepotřebují napájení proudem. Fungují na principu vzlínání vody z nádoby do květináče například knotem, nebo naopak jejího přepadu – jde o různé druhy lahví nebo okrasných baněk, které naplníte vodou, otočíte a zapíchnete do substrátu vedle rostliny.
  • Systémy mohou být ale i poháněné solárními panely, takže bez nutnosti nechávat doma zapnutou elektřinu. Takové lze připojit k nádobě s vodou, která vystačí objemem na požadovanou dobu.

Existuje i spousta praktických vychytávek, které pomohou rostlinám dodat vláhu i v době vaší nepřítomnosti – najdete je v článku Jak zajistit zálivku květinám, když nejste dlouho doma? Pomůže podkolenka i gel z dětské plenky

Jak zabezpečit zálivku rostlinám na zahradě?

Pokud na zahradě nemáte zavlažovací systém, můžete ho po dobu dovolené nahradit tím, že mezi rostliny zapíchnete PET lahve, které budou zvlhčovat zeminu. Můžete také rostliny opravdu důkladně zalít a poté zamulčovat – pak je velká pravděpodobnost, že by mohly vydržet přes týden bez vody, i kdyby nepršelo.

Načítám