Hlavní obsah

Vonné svíčky pomůžou se soustředěním a navodí romantiku. Rozhodujte se podle barvy i ceny

Foto: shine.graphics, Shutterstock.com

Foto: shine.graphics, Shutterstock.com

Vonné svíčky jsou skvělé pro vaši celkovou pohodu, včetně duševního zdraví. Mihotavé světlo svíčky má na psychiku až magický účinek a dokáže navodit pocit relaxace a pohodlí. Proč byste si za ně měli připlatit?

Článek

Mnoho lidí používá svíčky jako způsob, jak vytvořit v domě uklidňující a relaxační atmosféru. Mají silný vliv na naši mysl a emoce. „Je vědecky dokázáno, že vonné svíčky mohou hrát zásadní roli v náladách, stresu a celkovém duševním zdraví,“ říká psychoterapeutka Chryssa Chalkia. Jak je vybírat a jaké jsou jejich největší výhody?

Cena je rozhodující

Svíčky mají širokou škálu vůní - od ovocných a květinových až po kořeněné a dřevité. Liší se i cenově. Platíte jak za značku, tak za efektivitu. Aroma svíčky vzniká přidáním vonných olejů do vosku. Druh použitých vonných olejů může výrazně ovlivnit vůni a kvalitu svíčky. Pokud tedy chcete, aby svíčka nevoněla jen na první „přičichnutí,“ ale i po dobu pálení, musíte si připlatit.

  • Některé svíčky mohou obsahovat škodlivé chemikálie nebo produkovat nadměrný kouř, což může být škodlivé pro dýchací cesty. Vybírejte svíčky z přírodních a netoxických materiálů a palte je v dobře větraném prostoru.
Foto: MAD_Production, Shutterstock.com

Příliš levné svíčky sice možná na první přičichnutí krásně voní, ale po zapálení vám v bytě potřebnou atmosféru nenavodíFoto: MAD_Production, Shutterstock.com

Snižují hladinu stresu

Zapálení vonných svíček je skvělý způsob, jak se zbavit stresu. Citrusové vůně snižují produkci hormonu kortizolu a snižují hladinu krevního tlaku, což může také zlepšit imunitní funkce a snížit příznaky deprese. Na svůj čich spoléhají lidé více, než si vůbec uvědomují. Když cítíte příjemné vůně, vyplavují se vám hormony štěstí a zmírňuje úzkost. Takže se ujistěte, že v rámci vaší denní rutiny figuruje i zapálení například citrusové svíčky.

Už žádné bezesné noci

Pokud trpíte nespavostí, zkuste si před spaním zapálit vonnou svíčku. Jemné blikání plamene vytvoří uklidňující atmosféru a s usínáním vám pomůže. Ale pozor, neusněte dříve, než ji uhasíte! „Pelargonie, levandule a heřmánek se ukázaly jako nejúčinnější na zklidnění,“ říká psychoterapeutka Chryssa Chalkia. Naopak k tomu, abyste začali den s dobrou náladou, slouží svíčky s tóny jasmínu, růže, máty peprné a ylang-ylang, které vedou k pocitu „probuzení,“ soustředění a bdělosti.

Vůně probouzí krásné vzpomínky

Čich je neuvěřitelně silný smysl. Dokáže nám vyvolat nejednu příjemnou vzpomínku a změnit náladu. Na tomto principu ostatně stojí aromaterapie. Lidský mozek se při fungování spoléhá na paměť. To je důvod, proč příjemné vůně lidem často připomínají něco, co mají rádi. I proto se prodávají tematické svíčky – jablko se skořicí, vůně čerstvě vypraného prádla nebo vůně moře. Mají za úkol navodit u vás vzpomínky na vánoční svátky s vašimi nejbližšími nebo na hezky strávenou letní dovolenou. Tedy chvíle, kdy jste byli šťastní.

Vliv světla svíčky na sexuální život

Světlo svíček zvyšuje pocity intimity a romantické atmosféry. Ze studie z roku 2017 na Oxfordské univerzitě vyplynulo, že účastníci, kteří byli vystaveni světlu svíček, se cítili ke svému partnerovi víc sexuálně přitahováni než ti, kteří čelili přímému světlu z lampy nebo tmě. Vědci došli k závěru, že světlo svíček vytváří intimní prostředí, které umocňuje pocity lásky a vzájemného propojení.

  • Vyzkoušejte i masážní svíčku, která příjemně voní a jejímž voskem svého partnera v rámci předehry namasírujete.

Jak na nás působí barvy svíček?

  • Bílé svíčky jsou spojovány s čistotou, jasností a jednoduchostí. Dokážou vytvořit pocit klidu a míru, takže jsou dobrou volbou pro meditační nebo relaxační praktiky.
  • Červené svíčky jsou známé pro své energizující vlastnosti. Vyvolávají pocity lásky, vášně a vzrušení, díky čemuž jsou oblíbenou volbou pro romantické příležitosti nebo chcete-li zvýšit energii a motivaci.
  • Oranžové svíčky jsou spojeny s teplem, nadšením a kreativitou.
  • Žluté svíčky dokážou vytvořit veselou a povznášející atmosféru, díky čemuž jsou dobrou volbou pro chvíle, kdy potřebujete zlepšit náladu nebo chcete vytvořit pocit radosti.
  • Zelené svíčky jsou uklidňující, jsou proto vhodné pro meditaci, stejně jako ty v modré barvě. Hodí se i pro rituály před spaním nebo při snaze podpořit vnitřní klid a relaxaci.
  • Fialové svíčky jsou spojeny s luxusem a moudrostí. Dokážou vytvořit pocit sofistikovanosti a elegance, díky čemuž jsou dobrou volbou pro zvláštní příležitosti nebo když toužíte podpořit duchovní růst a uvědomění.

Načítám